Тест

Спізнюватися, пліткувати, жалітися – можна. 8 поганих звичок, які підуть на користь

Погані звички у невеликих кількостях можуть стати частиною здорового способу життя, пише The Independent.

"Трохи вчинків, які зазвичай забороняють, можуть змінити уклад людини, зробивши його трохи креативнішим", – пише оглядачка видання Шана Лебовітц.

Аналізуючи наукові розробки, вона узагальнила 10 нібито негативних звичок. Шана Лебовітц радить, що робити, всупереч заборонам батьків, вчителів, наставників та шефів.

Прокрастинувати

Попри зростання кількості досліджень, спрямованих на подолання прокрастинації, професор Уортона Адам Грант вважає, що не можна однозначно сприймати цей процес.

Відкладання справ на певний період включає не тільки лінь, але й очікування кращого часу. Іншими словами, прокрастинація допомагає розвивати творчий потенціал, тому що людина дає собі шанс обдумати й розширити свою ідею.

Пліткувати

Дослідження показують, що одна із причин обговорення чуток – спроба опосередковано допомогти людині, якої вони стосуються.

"Просоціальні плітки", спрямовані на покращення життя іншої людини, також допомагають тим, хто їх розповсюджує. Люди менше хвилюються, розповідаючи комусь про когось третього, частота їхнього серцебиття при цьому тримається на межі норми – вважають науковці.

Коли ж людина говорить прямо вона часто хвилюється, погано почувається, тому й обирає "опосередкований шлях".

Одна із причин обговорення чуток – спроба опосередковано допомогти людині, якої вони стосуються. Фото olly18/Depositphotos

Гризти нігті

Дослідники опитали понад 1000 дітей, починаючи з 5 років. Коли малим було по 5, 7, 9 та 11 років, науковці запитували батьків, чи смокчуть вони пальці та чи гризуть нігті. Майже 1/3 учасників мала одну або обидві звички.

У 13 та 32 роки дослідники повернулися до своїх респондентів та перевірили їх на схильність до алергій. Ті, хто мали "погані" звички – були менш схильними до алергійних реакцій.

Спізнюватися

Постійні запізнення можуть вплинути на професійні та особисті стосунки. Вони творять образ неорганізованої, нахабної та нешанобливої людини.

У той самий час, за словами психолога Діани Де Лонзор, авторки книги "Never Be Late Again", більшість людей, які спізнюються – оптимістичніші.

"У них послаблене відчуття реальності, що впливає на сприйняття часових рамок. Оптимісти дійсно вірять, що можуть піти на пробіжку, випрати речі, зробити закупи в супермаркеті й забрати дітей із садочка протягом однієї години", – розповідає Діана.

Більшість людей, які спізнюються – оптимістичніші. Фото luckybusiness/Depositphotos

Жалітися

Жоден не хоче мати друга, який постійно незадоволений злим шефом, раптовим дощем, повільним обслуговуванням у ресторані.

Разом із тим, дослідження, опубліковане у The Atlantic довело, що люди, які скаржаться свідомо, тобто потім намагаються вирішити ситуацію, що їх турбуєщасливіші порівняно з тими, хто просто ниє.

Психолог Гай Вінч пропонує "правильний" спосіб жалітися: "Ефективна скарга – озвучення проблеми, після якого слідує її вирішення. Вона адресована тим, хто здатне допомогти або вплинути на ситуацію".

Жувати жуйку

[L]Жуйка заважатиме діловій чи приватній розмові. Не варто жувати її під час співбесіди чи зустрічі з колегами – це нечемно. Проте наодинці вона може сприяти продуктивності праці.

Численні дослідження показують, що жувальна гумка допомагає відчувати себе більш пильним.

Люди, які жують гумку, показують кращі результати на інтелектуальних випробуваннях.

Мати безлад на робочому столі

Розкидані папери і брудні чашки на столі не завжди визначають людину, яка не стежить за порядком. Дезорганізація теж може бути на користь.

Психологи стверджують, що безлад спонукає людей бути більш цілеспрямованими, тому що вони мотивовані шукати порядок деінде.

Сам вигляд занедбаного робочого простору може зробити людину більш продуктивною.

Сам вигляд занедбаного робочого простору може зробити людину більш продуктивною. Фото RomarioIen/Depositphotos

"Хммм-кати" й "еее-кати"

Заповнення прогалин у розмові за допомогою "еее" або "хмм" вважають непрофесійним.

Однак дослідження, опубліковане у Quartz розповідає, що такі паузи дозволяють слухачам краще розуміти, що мовець задумується чи шукає правильної відповіді на запитання.

Воно також доводить, що сумлінні й працьовиті люди частіше вживають такі звуки для заповнення пауз у розмові.