Тест

Гей-пари зможуть народжувати дітей без участі жінки

Вони кинули виклик природі, який одного разу може "посунути" жінку й дозволити гей-парам мати спільних дітей, йдеться на The Daily Mail.

Нове дослідження показало, що сперми та клітин шкіри (чи будь-яких інших клітин) – достатньо, аби відбулося зачаття.

Перші експерименти показали, що нові типи ембріонів (партеногеноти) можуть розвиватися без запліднення, але можуть померти через кілька днів. Розробки були проведені на мишах, щоб вони могли давати здоровіше потомство.

"Це вперше, коли повноцінний розвиток був досягнутий завдяки введенню сперми в ембріони, – розповів керівник дослідження, молекулярний біолог Тоні Перрі. Тривалий час вважалося, що тільки яйцеклітина може забезпечити їхній розвиток".

[L]Працюючи з мишами, команда дослідників Університету Бата отримала здорове потомство, минаючи нормальний процес запліднення яйцеклітини спермою.

Подальші дослідження зможуть показати, наскільки ймовірним є запліднення за допомогою клітин дорослої людини.

Чоловічі одностатеві пари, наприклад, матимуть можливість виховувати дійсно спільну дитину, і чоловіки зможуть навіть запліднювати власні клітини для отримання потомства, що матиме гени, успадковані від нього і його батьків.

Більш реалістично те, що технологія дозволить жінкам, які не можуть народити, наприклад, через опромінення після онкозавхорювання, мати власних дітей.

Застосування сперми та соматичних клітин може також врятувати види тварин, які вимирають.

Чоловічі одностатеві пари матимуть можливість виховувати дійсно спільну дитину. Фото actualtime/Depositphotos

"Наша розробка ставить під сумнів дослідження починаючи із 1827 року, коли вважалося, що лише взаємодія яйцеклітини та сперматозоїда може дати нове життя", – зауважив Перрі.

Науковець також наголосив, що їхня розробка показала принцип, за яким запліднення без яйцеклітини може відбуватися, однак попереду на фахівців очікує ще дуже багато перешкод на шляху до інноваційного методу народження.