Лев чи вже Діва – не треба панікувати! NASA пояснило, чому змінилися знаки зодіаку

— 20 вересня 2016, 13:20

Астрономія і астрологія – це абсолютно різні речі. Астрологія жодним чином не є наукою, йдеться на офіційному сайті освітнього проекту NASA.

Нікому не вдалося довести, що за допомогою астрології можна передбачати майбутнє або давати характеристику людині тільки на підставі дати народження. Це розуміють навіть ті, хто любить кожен день читати, як фантастику, наприклад, свій астрологічний прогноз або гороскоп на день. Але у деяких випадках люди приймають важливі життєві рішення, порівнюючи знаки зодіаку.

NASA SpacePlace дає коротку довідку, що таке зодіак і зодіакальні сузір'я.

Зодіак – це пояс близько екліптики, по якій відбувається видимий річний рух Сонця, а також послідовність ділянок, на які ділиться цей пояс. Сонце рухається майже строго по екліптиці, а різні сузір'я періодично зміщуються на північ або на південь від екліптики.

[L]Коли Земля, Сонце і сузір'я перебувають приблизно на одній уявній лінії, то астрологи вважають, що в цей час "Сонце перебуває у певному сузір'ї".

У давні часи астрономи досліджували, як рухаються Земля, Сонце і зірки. Вони не розуміли масштабів Всесвіту, але все одно не відкидали спроб знайти якусь закономірність, посилено намагаючись розібратися в тому, що бачать на зоряному небі.

Люди, наприклад, уявляли, що сузір'я можуть бути важливими символами, розповідати історії про їхніх богів і служити ілюстрацією міфів, стародавніх історій та оповідей.

Уперше поняття зодіаку і зодіакальних сузір'їв ввели у Давньому Вавилоні приблизно 3000 років тому. Оскільки там використовувався календар з 12 місяців, заснований на фазах Місяця, то дуже зручно було поділити зодіак на 12 рівних частин, які відповідають місяцям.

За вавилонськими джерелами, існувало 13 зодіакальних сузір'їв (разом із Змієносцем), тому від одного для зручності довелося відмовитися. На жаль, навіть після цього деякі не зовсім вписувалися у відведену 1/12 частину року і виходили за рамки свого сегмента.

Уперше поняття зодіаку і зодіакальних сузір'їв ввели у Давньому Вавилоні приблизно 3000 років тому. Фото hitgid.com

Наприклад, Сонце проходить на тлі сузір'я Діви протягом 45 днів, на тлі Скорпіона7 днів.

За 3000 років картина ще трохи змінилася. Річ у тому, що при обертанні Землі спостерігається прецесія земної осі з періодом 25800 років. Прецесія з періодом 25800 років відбувається під впливом гравітації Місяця, Сонця і неоднорідності щільності розподілу мас усередині Землі.

Давнім астрономам не було це відомо, так що вони не припускали зміщення зодіакальних сузір'їв щодо календарного року. Але саме це сталося. Тому актуальна картина зодіаку трохи відрізняється від тієї, яку розрахували 3000 років тому.

Після оприлюднення цієї новини, популярні журнали опублікували тексти із панічними заголовками, на зразок "Все пропало".

Після оприлюднення цієї новини, популярні журнали опублікували тексти із панічними заголовками, на зразок "Все пропало". Фото SIphotography/Depositphotos

Вони одразу подали нову класифікацію знаків зодіаку: Козеріг: 20 січня – 16 лютого; Водолій: 16 лютого – 11 березня; Риби: 11 березня – 18 квітня; Овен: 18 квітня – 13 травня; Телець: 13 травня – 21 червня; Близнюки: 21 червня – 20 липня; Рак: 20 липня – 10 серпня; Лев: 10 серпня – 16 вересня; Діва: 16 вересня – 30 жовтня; Терези: 30 жовтня – 23 листопада; Скорпіон: 23 листопада — 29 листопада; Змієносець (13 вилучений знак): 29 листопада – 17 грудня; Стрілець: 17 грудня – 20 січня.

Натомість, у повідомленні Nasa SpacePlace йдеться, що від змін, спричинених прецесією, точність гороскопів напевне не зміниться, власне тому, що астрологія ніколи не була наукою.

Реклама:

Головне сьогодні