Тест

5 років за покемонів? Як судять російського відеоблогера

Приводом для порушення справи послужило відео, на якому він ходить по храму і грає в Pokémon Go, пише Meduza.

Тепер Руслану Соколовському загрожує до 5 років позбавлення волі.

Руслан Соколовський – відеоблогер, на його YouTube-канал підписані 270 тисяч користувачів.

У своїх роликах він активно критикує церкву: "Ми не повинні жити в країні, зв'язані руками і ногами, через якихось сектантів".

11 серпня Соколовський опублікував відео, на якому він грає в Pokémon Go у Храмі-на-Крові в Єкатеринбурзі.

У ролику Руслан Соколовський мовчки кілька хвилин ходить по храму і ловить покемонів (звукова доріжка з коментарями автора накладена на відео пізніше). Ніхто зі співробітників храму йому не заважає.

За словами відеоблогера, він вирішив зняти це відео після того, як телеканал "Росія 24" попередила ловців покемонів про кримінальну відповідальність. У середині липня на телеканалі заявили, що гра Pokémon Go у церкві може обернутися кримінальною справою за образу почуттів вірян.

"Кого може образити те, що ти походив зі смартфоном в церкві? Для мене це реально дивно", – говорить Руслан Соколовський у своєму відео. В кінці ролика він шкодує, що не спіймав "найрідкіснішого покемона Ісуса", – і додає: "Подейкують, що його взагалі не існує".

Відео з ловом покемонів в храмі мало широкий резонанс. Крім телеканалів про відеоблогера писали ЗМІ, була реакція РПЦ.

"Почуття вірян були ображені. Жахає навіть не той факт, що ця молода людина прийшла до церкви і понатискала на кнопки на своєму телефоні, а те, що він зняв репортаж зневажливого характеру, в якому дозволяє висловлюватися про церкви в зневажливому форматі", – заявив єпископ Середньоуральский Євген (Кульберг).

Через тиждень після публікації ролика поліція почала перевірку. 19 серпня прес-секретар управління МВС Росії по Свердловській області Валерій Горєлих розповів, що прес-служба знайшла цей ролик і відправила в центр по боротьбі з екстремізмом.

У самого Горєлих позиція з приводу гри в Pokémon Go у храмах така: "Не на три роки, як це зазначено в законодавстві, треба відправляти на тюремні нари таких покемоністів, а мінімум на п'ять, а то й більше, щоб іншим не хотілося більше зневажати Бога у святих місцях".

За день до заяви про перевірку Руслан Соколовський виклав відео "Ідеальний православний шлюб?", у якому висміяв релігійні рекомендації про створення сім'ї. Видання "Ура.ру" 19 серпня (уже після початку перевірки по ролику з покемонами) випустило про це текст під заголовком "Блогер, який ловив покемонів в Храмі-на-Крові, "наїхав" на РПЦ і православних жінок" і звернулося в поліцію з проханням перевірити, чи не порушив Соколовський статтю про образу почуттів вірян.

У підсумку на Руслана Соколовського завели кримінальну справу за 2 статтями – 282-ою ( "Розпалювання ненависті") і 148-ою КК РФ ("Публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і вчинені з метою образи релігійних почуттів вірян").

За словами адвоката Станіслава Ільченко, який представляє інтереси відеоблогера, у справі є три епізоди.

Руслана Соколовського затримали вранці 2 вересня: поліцейські взяли ключі у власника квартири, яку орендував відеоблогер, і прийшли, коли він спав. У Соколовського вилучили всю апаратуру для запису роликів та випуски журналу, який видавав Руслан.

Третього вересня Кіровський суд Єкатеринбурга заарештував Руслана Соколовського на 2 місяці. Засідання провели в закритому режимі: в зал не пустили ні журналістів, ні прихильників відеоблогера, хоча його прийшли підтримати два десятки людей.

За словами адвоката, суддя відмовився відпустити Соколовського під підписку про невиїзд або під заставу, хоча у нього під опікою знаходиться мати-інвалід. "Вважайте, що інквізиція відкрита", – сказав Ільченко після рішення суду.

Руслана Соколовського затримали вранці 2 вересня: поліцейські взяли ключі у власника квартири, яку орендував відеоблогер, і прийшли, коли він спав. Фото znak.com

За 282-ю статтею Соколовському загрожує до 5років ув'язнення, за образу почуттів вірян – до трьох років або штраф до півмільйона рублів.

Стаття 148 за образу почуттів вірян з'явилася у 2013 році – незабаром після того, як гурт Pussy Riot влаштувала перформанс у храмі Христа Спасителя в Москві. Самих учасниць групи судили за хуліганство і засудили до двох років колонії.