Слово "brexit" з'явилося в Оксфордському словнику

— 15 грудня 2016, 13:10

Словникове визначення "брексіт" – термін потенційного виходу Великої Британії з Європейського союзу.

Крім того, у словник включено утворене за тією ж моделлю слово "грексіт", що означає потенційний вихід Греції з єврозони, пише The Independent.

Серед інших слів, включених в словник за останній час, "glam-ma", що означає гламурну жінку пенсійного віку, і "verklempt" – запозичене з ідиш слово, яке означає переповнення емоціями.

Нагадаємо, раніше Оксфордський словник обрав "постправдивий" словом 2016 року.

[L]За визначенням упорядників, постправдивий – прикметник, який стосується умов, за яких об'єктивні факти менш значимі під час формування суспільної думки, ніж звернення до емоцій та особистих поглядів.

ВІДЕО ДНЯ

Людям особливо полюбився цей термін після Brexit та виборів у США.

"Префікс "пост-" (після, за чимось) описує всю ту епоху, в якій ми зараз живемо. Пост-радянщина, пост-януковицька система. Панує епоха "пост"!

І як би ми не воювали з цим постмодернізмом – ми такі постмодерні, що жах. Наше суспільство – це суміш патріархальності, модерного та постмодерного, які повсякчас конфліктують і стараються виплекати спільну мову", – коментує Орися Демська, професорка кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія".

У Facebook виникла дискусія про те, як виразити ідею "пост-правди" українською. "Післяправді" не вдалось зайняти цю нішу, тому мережани лишили собі оксфордський варіант.

Реклама:

Головне сьогодні