Фотовиставка "Перевтілення енергії" – про електроенергію і людей, які її генерують, відкрито у Києві

У Києві відкрито фотовиставку британського фотокора Вінсента Мунді – "Перевтілення енергії".

Фотографії демонструються у холі БЦ "Леонардо" і подивитися на них кияни зможуть безкоштовно до 25 лютого 2017 року. Також паралельно виставка триває ще у 7 містах України, де є підприємства ДТЕК, за ініціативи якої цей проект і відбувся.

"Дуже складно розповісти про увесь процес доставки електроенергії просто і лаконічно, – розповідає Ірина Ковальчук, директор із корпоративних комунікацій ДТЕК. – Тому і виникла ідея фотопроекту, який би дозволив показати весь ланцюжок із доставки електроенергії до самої розетки".

Ірина Ковальчук

Трансформацію традиційної і розвиток сучасної інноваційної української енергетики можна побачити за допомогою фотографії.

"В епіцентрі – наші співробітники, ви ж знаєте, залізо не працює без людини, – підкреслює Ірина Ковальчук. – Тут ви побачите як людина творить енергію, починаючи з видобутку вугілля, газу, і, завершуючи складним процесом генерування енергії. До речі, наші співробітники зробили досить інформативні коментарі до кожного фото, тому виставка ще й досить пізнавальна".

2 місяці, що тривали зйомки, були досить насиченими як для співробітників, так і для фотографа Вінсента Мунді, який спеціалізується саме на зйомках промислових об’єктів.

Фотограф Вінсент

Фотографії справді вражають масштабом, зйомки деяких із них відбувались на висоті 80 метрів.

Тема енергетики загалом не надто популярна серед фотографів, але у Вінсента свій власний почерк: він намагається цікаво і невимушено показати складні виробничі процеси: "Я часто знімаю великі промислові об’єкти, тому мені було дуже цікаво подивитися зсередини і на енергетичні підприємства. Вони вражають! Шахти, електростанції – це великий механізм, на тлі якого люди здаються маленькими і, з першого погляду, не надто помітна їхня роль. Але коли бачиш, як ці люди, кожен на своєму місці, керують складним процесом створення електроенергії чи видобутку газу, то починаєш розуміти справжню велич їхньої праці", – каже Вінсент Мунді.

Оцінка роботи охолоджувального басейну

ТЕЦ-6, Київенерго

Під час модернізації бризкального басейну в ньому були встановлені нові сопла, які розбризкують воду значно дрібніше, тому вода охолоджується швидше. Це особливо важливо влітку, коли спекотна погода ускладнює процес охолодження.

Підйом на градирню

ТЕЦ-6, Київенерго

Висота градирні сягає більше 80 метрів, діаметр її основи – 70 метрів, верхнього отвору – 40 метрів. Згідно з правилами безпеки авіаційного руху, працівники ТЕС і ТЕЦ здійснюють постійний контроль сигнальних ламп у верхній частині градирні. Завдяки сигнальним вогням градирні не лише добре розпізнаються літаками, а й гарно світяться вночі.

Котельне відділення теплоелектростанції

ДТЕК Ладижинська ТЕС, Вінницька область

Висота стелі котельного відділення ТЕС – 63 метри. Тут знаходяться 5 котлів. Кожен котел – це величезна топка, в якій щодня спалюється близько 7 тисяч тонн вугілля. Через котел проходять кілометри металевих труб, в яких спеціально очищена та знесолена вода перетворюється на пару, яка крутить турбіну та генерує електроенергію. Щоб обслуговувати котел, працівникам станції іноді доводиться виконувати роботи на висоті 60 метрів.

Інженер-механік на гондолі вітряка

Ботієвська ВЕС, Запорізька область

В деяких країнах працівників вітроелектростанцій називають "ковбоями вітру", оскільки ця професія вимагає сміливості та винахідливості. Їм доводиться працювати на величезній висоті – вежі турбін сягають 94 метри заввишки, що всього на 1 метр менше за висоту Статуї Свободи в Нью-Йорку.

Реклама:

Головне сьогодні