Комісія університету вирішує, кому дати підвищені стипендії – МОН

— 31 січня 2017, 14:13

Студенти одного із столичних університетів наголошують, що нові правила виплат фактично скасовують підвищені стипендії.

Студенти бояться лишитися без підвищених стипендій. Фото belchonock/Depositphotos

Після засідання, вчена рада КНУ імені Тараса Шевченка оприлюднила розпорядження про виплати академічних стипендій студентам у 2017 році.

Згідно із документом, 40% студентів денної форми на кожному факультеті (інституті), які навчаються на бюджеті, отримають академічну стипендію.

Крім того, підвищену академічну стипендію призначатимуть лише 3% студентів, які мали найвищі бали із навчальних дисциплін попередньо зданої сесії.

Якщо комусь довелося перескласти якийсь із предметів, академічну стипендію він не отримає.

Звичайна (ординарна) та підвищена (за особливі успіхи) академічні стипендії, згідно із оновленою системою виплат студентам, призначаються за рейтинговими списками, які укладаються відповідно до кількості балів, які студенти отримали за той чи інший предмет під час сесії.

Ознайомившись із рішенням вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка, його студенти підрахували, що, наприклад, на факультеті соціології, ніхто не отримає підвищеної стипендії, оскільки 1 людина – це вже більше затверджених 3% від загального числа стипендіатів по курсу.

Таким чином, припускають вони, фактично було ліквідовано стипендію за особливі успіхи у навчанні, а те, що розмір загальної виплати збільшили з 815 до 1100 грн в цілому не рятує ситуацію.

Для роз'яснення ситуації, "Українська правда. Життя" звернулася в МОН.

Директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров пояснив, що підвищена академічна стипендія нараховується тоді, коли студенти певного факультету вишу, відповідно до рішення стипендіальної комісії, займають найвищі рейтингові позиції.

Посилаючись на Порядок призначення і виплат стипендій, затверджений у редакції постанови Кабміну від 28 грудня 2016 року, департамент вищої освіти говорить, що університети самі можуть визначатися із правилами виплат стипендій та затверджують їх на засіданнях вчених рад.

Опорним документом у таких випадках є вже згаданий Порядок призначення.

У ньому також ідеться, що спеціальна стипендіальна комісія вирішує спірні питання призначення виплат студентам і подає на підпис керівникові ВНЗ список осіб, які отримують академічну стипендію протягом наступного після сесії семестру навчання.

До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (директори інститутів, завідувачі відділеннями), представники органів студентського самоврядування.

При цьому кількість осіб, які представляють у стипендіальній комісії органи студентського самоврядування та профспілок, повинна становити не менше ніж 50% її складу.

Отже, затверджений 3% ліміт для студентів КНУ імені Тараса Шевченка має регулюватися внутрішніми правилами виплат, на які може вплинути стипендіальна комісія та рішення вченої ради університету.

У відповіді на запит, МОН подає цифри можливих підвищених академічних виплат студентам.

Для збільшення натисніть на зображення
Для збільшення натисніть на зображення

Нагадаємо, влітку 2016 року стало відомо, що Мінфін запропонував МОН скоротити видатки на стипендії.

Відомство запропонувало розділити виплати на академічні (згідно із рейтингами успішності студентів) та соціальні (людям з інвалідністю, сиротам, малозабезпеченим та іншим особливим категоріям).

[L]Пізніше стало відомо, що стипендії у 2017-му році підвищать, але виплатять не всім студентам.

МОН передбачало, що на 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% – критерії, що запропонує ВНЗ.

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж в минулому році.

Найкращі студенти отримуватимуть стипендію на 72.9% більше ніж зараз – 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Крім того, збільшилася стипендія для тих, хто навчається на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку.

Зокрема йшлося про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн, у ВНЗ I-II рівня акредитації – 1536 грн.

Також повідомлялося, що розмір соціальних стипендій студентам вищих навчальних закладів складе від 1 тис. до 2 тис. гривень.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні