Обережно, емоційний маніпулятор: 9 ознак, що поряд із вами саме він

Справжні емоційні маніпулятори спершу починають смикати вас за ниточки дуже м’яко, але ви незчуєтеся, як вони вже руйнуватимуть вашу самоповагу та змусять сумніватися у вашому здоровому глузді.

На щастя, "тривожні двіночки" можна вчасно помітити, якщо знати, на що звертати увагу.

Про це пише Huffington Post.

Кілька років тому Faceboook, разом із дослідниками з Корнелльського та Каліфорнійського університетів, провели експеримент, "погравшись" із емоціями майже 700 тисяч користувачів. Їхні стрічки коригувалися таким чином, щоби одні люди бачили здебільшого позитивні новини, а інші – негатив.

Результати приголомшили: ці маніпуляції, про які піддослідні навіть гадки не мали, позначилися на емоційному забарвленні постів людей.

Тож можете собі уявити, яким сильним може вплинути на вас людина, які знає вас, ваші слабкі місця та тригери. Як розпізнати маніпулятора та, головне, як від нього захиститися, розповів Тревіс Бредбері, автор бестселера "Емоційний інтелект 2.0".

1

Вони підривають вашу впевненість у сприйнятті реальності

"Емоційні маніпулятори - неймовірно вправні брехуни. Вони наполягають, що якогось інциденту не було, коли він був, наполягають, що вони щось робили чи казали, тоді як насправді – ні. Проблема в тім, що вони настільки вправні, що врешті-решт ви починаєте ставити під сумнів власний здоровий глузд", - попереджає письменник.

"Наполягати, що причина проблеми – плід вашої уяви, це напрочуд дієвий спосіб викручуватися", - додає він.

2

Їхні дії розходяться зі словами

Емоційні маніпулятори можуть говорити те, що вам хочеться від них почути, але робитимуть геть інше. Й це ще один спосіб змусити вас засумніватися у вашому сприйнятті реальності та підлаштовуватися під те, що зручно їм.

3

Вони майстри з перекладання провини

"Коли ви маєте справу з емоційним маніпулятором, все, що ви робите – неправильно, і не має значення, які у вас двох проблеми, винні в них ви", - пояснює Бредбері.

4

Вони стають у позицію жертви

Емоційні маніпулятори ні за що не беруть на себе відповідальність. Якщо ви образилися чи розсердилися, то винні ви і ваші невиправдані очікування. Якщо ображений чи сердитий маніпулятор, то це ви його образили чи розсердили.

5

Вони швидко підбираються близько

У особистих чи ділових відносинах емоційні маніпулятори "перестрибують сходинки", багато віддають і вимагають від вас того самого, змушують вас відчути себе особливим, бо пускають вас до свого близького кола. Насправді їм потрібно, щоби ви відчули себе відповідальними за їхні почуття.

6

Вони – це емоційна чорна діра

Якщо емоційний маніпулятор у поганому гуморі, то про це дізнаються всі, хто опиниться з ним поруч. Він усіх "засмокче" у свої негативні емоції, ще й змусить почуватися винними.

7

Вони кидаються на допомогу, щоби потім виставити себе мучеником

Емоційний маніпулятор не дасть вам забути про те, якого клопоту він собі завдав, помагаючи вам. Але, звісно ж, він щиро-прещиро хоче вам помогти, це просто ви – параноїк.

"Мета? Змусити вас відчути себе винним, невдячним і, може, навіть божевільним", - пояснює Бредбері.

8

Їм завжди гірше, ніж вам

І тому вони постараються донести до вас, що ви не маєте підстав жалітися.

9

Вони знають, на які кнопки натискати

Вони знають ваші слабкі місця та обов’язково ними скористаються. Наприклад, якщо це ваша вага, маніпулятор пройдеться по тому, що ви їсте, і як на вас сидить одяг.

10

Як протистояти емоційному маніпулятору

Їм вдається доводити вас до сказу тому, що їхня поведінка ірраціональна. Не намагайтеся переграти маніпулятора на його полі, не давайте йому втягнути себе в емоційний хаос. Дистанціюйтеся.

Уявіть, що маніпулятор – це науковий проект. Або що ви – його психіатр. Реагуйте не на емоції, а на факти. Визнайте для себе, що він влучає в ваші болючі місця, лише тоді ви зможете захиститися.

"Коли ви ідентифікували маніпулятора, його поведінка стане для вас більш передбачуваною і зрозумілішою… Ви зможете побудувати кордони, але ви мусите робити це свідомо та активно", - радить письменник.

"Якщо ви виставляєте кордони та вирішуєте, коли і де взаємодіяти зі складною людиною, ви зможете значною мірою контролювати хаос. Єдиний фокус – це тримати зброю напоготові та тримати кордони, коли людина спробує їх порушити, а вона це спробує", - додає Бредбері.

Всі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні