СТБ оштрафували на 1,6 млн за показ недитячих програм у дитячий час

— 9 березня 2017, 15:39

9 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору).

Канал знову показував програми, які можуть завдати шкоди дітям, у не передбачений для цього час, пише "Детектор медіа".

В ефірі СТБ Нацрада виявила такі порушення:

В анонсі програми "МастерШеф" від 5 жовтня демонстрували піднятий догори середній палець, а також лунала фраза: "Я вам глотки поперегризаю";

У випуску проекту "Один за всіх" від 9 жовтня обговорювали статеві стосунки батька з коханкою;

В ефірі програми "Хата на тата" від 7 листопада показали, як малолітня дитина купує горілку для батька, дитина п’є прозору рідину з дорослими чоловіками, батько пропонує синові покурити;

Хата на тата. Випуск 7 листопада.

А у програмі "Битва екстрасенсів" від 13 листопада зафіксували сцени насильства і жорсткості. Там екстрасенси "розслідують" убивство дівчини, в якої виколоті очі та відрізані пальці, у програмі є відтворення подій, кадри крові та понівеченого тіла.

У своєму рішення Нацрада врахувала висновок Незалежної медійної ради.

Рада вважає, що трансляція телеканалом СТБ окремих випусків передач "Один за всіх", "Битва екстрасенсів" та "Хата на тата", а також анонсів передач "МастерШеф" та "Один за всіх" порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дитини, в проміжку з 6:00 по 23:00.

Також регулятор врахував рішення Громадської ради при Нацраді, експертні висновки Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології та лист Жіночого консорціуму України – усі вони тією чи іншою мірою підтвердили, що контент каналу СТБ може зашкодити дітям.

В той же час керівництво СТБ вважає, що канал не порушив законодавства.

[L]Телеканал передав Нацраді висновок мистецтвознавчої та психологічної судової експертизи від вінницького підрозділу інституту судової експертизи при МВС.

На думку судового експерта, межі впливу контенту на людей дуже розмиті, а тому дуже важко визначити ступінь впливу контенту СТБ на дітей.

"Отримавши цей висновок, ми розробили правила захисту неповнолітніх під час показу телевізійного контенту, які передамо Нацраді", – сказав гендиректор СТБ Володимир Бородянський.

За його словами, канал розділив своє наповнення на дві частини: шкідливий контент(необґрунтований показ насильства і порнографія), показ якого однозначно заборонений, і той, що може негативно вплинути на неповнолітніх.

Той, що може негативно вплинути на дітей, СТБ пропонує розділити на загальну аудиторію та глядачів з індексами "12", "16" і "18".

Представники телеканалу намагалися довести Нацраді, що канал не порушив вимог закону, бо ті нечітко сформульовані. Тому, мовляв, регулятор не має права їх тлумачити на власний розсуд.

Проте члени Нацради більшістю голосів вирішили, що канал допустив повторні порушення закону, а тому має отримати санкцію у вигляді штрафу.

Нагадаємо, що це уже не перший випадок, коли СТБ показував сумнівний контент для показу у дитячий час.

Фото: speedo101/Depositphotos

28 липня 2016 року канал уже отримував попередження від Нацради за показ у денному ефірі певних анонсів і випусків програм "Детектор брехні", "Кохана, ми вбиваємо дітей", "Слідство ведуть екстрасенси", "Я соромлюся свого тіла", "Битва екстрасенсів".

На думку регулятора, там були речі, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків.

У грудні 2015 року Нацрада таки пожаліла СТБ і не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу "Один за всіх". Там 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком.

Тоді регулятор зобов’язав канал виправити помилки і поставив на постійний моніторинг програми "Детектор брехні", "Я соромлюсь свого тіла", "Кохана, ми вбиваємо дітей", "Врятуйте нашу сім’ю", "Один за всіх", "МастерШеф" та "Слідство ведуть екстрасенси".

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя неповнолітніх і приховувати їхні імена.

Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Реклама:

Головне сьогодні