Пінгвіни, діри та туристи. Чим займаються на станції "Академік Вернадський"

— 27 квітня 2017, 09:56

Вивчення озонової діри та міграції пінгвінів, а також порятунок туристки.

Саме такими були буденні справи 21-ї Української Антарктичної Експедиції на станції "Академік Вернадський", що розташована на мисі Марина острова Галіндез.

Команду із 12 вчених очолював рекордсмен-зимівник Микола Старинець – він повернувся з своєї 8-ї експедиції. 1 квітня на станцію вирушила нова – 22-га – експедиція.

Заступник міністра освіти і науки Максим Стріха днями докладно розповів про діяльність експедиції.

Порахувати пінгвінів

Протягом минулого року українські вчені долучилися до міжнародного проекту з обраховування пінгвінів.

Зокрема, учасники 21-ї експедиції долучилися до відслідковування їхньої міграції за допомогою встановлення спеціальних GPS-міток.

Саме завдяки сигналу з пристрою можна з’ясувати, де перебуває популяція, коли вона залишає острів.

Отримана інформація дозволяє робити висновки про терміни переміщення птахів, відкладення яєць, появи пташенят тощо.

Українські вчені долучилися до міжнародного проекту з обраховування пінгвінів. Фото 24tv.ua

Унікальні спостереження за озоновою дірою

Станція "Академік Вернадський" щодня передає велику кількість первинних даних, які включаються в міжнародні бази і на підставі яких здійснюється моніторинг стану Антарктики, аналіз щодо зміни клімату, динаміки танення льодовиків тощо.

Наприклад, саме на цій станції вперше було виявлено озонову діру діаметром понад 1000 км, і нині українські дослідники здійснюють унікальні спостереження динаміки її змін. Такої можливості не має жодна інша станція.

Станція "Академік Вернадський" щодня передає велику кількість первинних даних, які включаються в міжнародні бази. Фото КПІ

Медична допомога

Під час 21-ї української "зимівки" середньорічна температура у місці розташування станції становила -24 градуси: найнижча зафіксована -27, а найвища – 8 градусів.

За таких умов дуже важливо відстежувати стан здоров'я учасників експедицій, адже тривале перебування в погодних умовах Антарктики впливає на організм людини. Саме для цього у складі команди постійно перебуває лікар. Цього разу це був Костянтин Даниленко.

За час 21-ї експедиції йому довелося допомагати також туристам. Так, одним із пацієнтів Даниленка стала гостя похилого віку з Італії, яка вивихнула стегнову кістку і потребувала термінової медичної допомоги.

Український лікар зміг надати туристці професійну допомогу, не залишивши роботи своїм колегам з "великої землі".

Зв'язок і підготовка

[L]Дослідники наголошують, що задля того, щоб активніше розвивати дослідження, необхідно покращити засоби зв’язку станції з "великою землею", зокрема, забезпечити безперебійний доступ до Інтернету.

"Обмеженість каналів зв’язку є значною проблемою для нас, адже наявний на станції супутниковий зв'язок є досить дорогим і не завжди гарної якості.

Однак зараз спільно з фахівцями з Київської політехніки ми працюємо над вирішенням цього питання, і вже цього року МОН планує впровадити проект з забезпечення станції Інтернет-зв’язком", – пообіцяв Стріха.

Також у перспективі – створення центрів підготовки та реабілітації учасників експедицій.

Реклама:

Головне сьогодні