Чому пекти для інших – на користь собі. Психологи пояснили 3 важливі переваги

— 8 квітня 2017, 10:30

Попереду кілька днів вихідних, тож у вас може з'явитись час і натхнення приготувати щось смачненьке! Не відмовляйте собі у цьому!

Користь випічки не тільки в тому, що люди її смакують та тішаться – той, хто залюбки пече для інших, теж має багато психологічних переваг.

Випічка – спосіб проявити себе та налагодити стосунки з людьми

"Випічка дозволяє людям проявити свої творчі риси, а креативний підхід впливає на відчуття благополуччя людини, – розповіла виданню The Huffington Post психологиня Донна Пінкус, професорка Бостонського університету.

Музика, малювання або випікання знімають стрес, а отже вивільнюють дуже багато життєвої енергії людини, яку вона може спрямувати на вираження себе".

Випічка – спосіб проявити себе. Фото Rawpixel/Depositphotos

Пекти для інших людей – це також спосіб налагоджувати стосунки із ними та виявляти свої почуття.

Професорка Массачусетського університету Сьюзан Уітберн пояснює це на прикладі традиції приносити їжу, коли люди йдуть один до одного в гості або на роботу для святкування дня народження.

Іноді важко підібрати потрібні слова, наприклад, коли у когось помирає близька людина. Власноруч спечений пиріг може стати найправильнішою реакцією та найкращою підтримкою у такій ситуації.

"Випічка може допомагати людям, в якх є проблеми із вираженням своїх почуттів на словах", – додає Уітберн.

Випічка – форма медитації та самоспостереження

Усім відомо, що самоспостереження, уважність до себе та медитативні практики – підвищують відчуття щастя.

Випічка – форма медитації. Фото Rawpixel/Depositphotos

Процес випікання допомагає людині подумати про себе, відволіктися від буденної тяганини і, сконцентрувавшись на одному процесі, помедитувати.

"Взагалі-то випічка потребує багато уваги. Якщо ви фокусуєтеся на запахові й смаку, на тому, щоб не пропустити нічого важливого у процесі приготування, усвідомленість та зосередженість у цей момент може мати ефект дистрес-терапії", – пояснюєє Пінкус.

Саме тому, на думку професорки, кулінарія за ефективністю подолання стресу не поступається більш популярній арт-терапії.

"Випікання – процес, у якому потрібно крок за кроком йти за рецептом, але також думати наперед, про те, що вийде в результаті. Тож це дуже гарна можливість для кожного потренувати вміння швидко реагувати на якісь моменти та водночас думати про загальну картину", – приєднується до слів колеги соцпрацівниця Юлі Охана.

Випічка – один із проявів альтруїзму

Коли одна людина готує кекс для іншої – в основі цього процесу уже закладений акт дарування.

Крім того, що це буде приємно тому, для кого випікався кекс, він посилить загальне відчуття благополуччя й радості у того, хто так довго гарував над цією випічкою.

Випічка – один із проявів альтруїзму. Фото Rawpixel/Depositphotos

"Випікання, крім ефективного подолання стресу, може викликати відчуття, що людина зробила щось хороше ледь не для всього світу, а отже підвищувати самооцінку та відчуття своєї ролі у житті інших людей", – наполягає Пінкус.

Але також існує символічна користь тому, хто пече для інших.

"Їжа має як фізичне значення для людини, так й емоційне. Найбільше користі для вас буде тоді, коли ви пектимете щось не для того, щоб викласти фото в соцмережі, щоб привернути до себе увагу чи перевершити якогось відомого кондитера, а просто для того, щоб пригостити когось – рідних чи навіть не дуже близьких для вас людей", – додає Уітберн.

Більше про їжу:

Заправки для салатів, які легко готувати вдома: 11 рецептів

6 рецептів сніданків, салатів і супів від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

8 способів спростити будь-який рецепт, але не зіпсувати страву

Реклама:

Головне сьогодні