"Депортація забрала все": Відео до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

— 17 травня 2017, 17:17

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначають 18 травня у річницю депортації 1944 року.

У 2015 році Верховна Рада визнала депортацію геноцидом та відбулося перше вшанування жертв примусового виселення.

Цього року за підтримки Міністерства інформаційної політики було створено ролики, об’єднані темою "Депортація забрала у мене все".

Так, в одному із роликів йдеться, що примусове виселення знищило родину, в іншому – забрала любов, у третьому – зруйнувало мрію.

Нагадаємо, за даними Українського інституту національної пам'яті, під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів.

Крім того, 6 тисяч мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків було окремо відправлено на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська.

Ще 5 тисяч кримських татар тоді ж заслали на роботи до таборів тресту "Московуголь".

[L]Разом було вигнано з Криму за перші два дні 191 044 осіб.

Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого "антирадянського елементу" заарештовано під час депортації. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.

Крім того, під час червневих депортацій болгарів, вірменів, греків та "іноземних підданих" було додатково було виселено 3141 кримського татарина, яким пощастило врятуватися в травні.

Таким чином, загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала: 183 тисяч осіб на загальне спецпоселення, 6 тисяч у табори управління резервів, 6 тисяч до ГУЛАГу, 5 тисяч спецконтингенту для Московського вугільного тресту, а разом 200 тисяч осіб.

Реклама:

Головне сьогодні