Незвичайний сомельє. Як це – професійно дегустувати воду

— 29 липня 2017, 10:30

"Ви, напевно, вважаєте мене божевільним? Це нормально", – усміхається Мартін Райс.

Він – професійний водний сомельє, єдиний у Сполучених Штатах.

Фото: Businessinsider

Якщо вам цікаво, як Мартін дійшов до такого фаху, дочитайте до кінця тексту. Але спершу ми хочемо вам розповісти, чим же вода така особлива і чому Мартін не радить пити дистильовану рідину.

Головне у воді, каже Мартін, рівні TDS. Це абревіатура вмісту розчинених твердих речовин (Total Dissolved Solids), вказує скільки міліграмів розчинених твердих речовин є в одному літрі води.

Рівні коливаються від дуже низького (від 10 до 40) до дуже високого (до 7000).

РЕКЛАМА:

Вода з високим рівнем TDS має багато мінералів, таких як кальцій, магній і калій.

Рівень TDS має величезний вплив на смак води. Наприклад, вода з високим рівнем TDS солоніша, жорсткіша і "важча".

У мережі ресторанів, де працює сомельє, подають лише джерельні і мінеральні води.

Справжня вода повинна йти від природи, а не від фабрики, переконує Мартін:

"Падаючи з неба на землю, дощова вода природного фільтрується через шари землі, збираючи дорогою різні натуральні мінерали".

Він переконує, що за смаком можна визначити регіон і глибину, звідки взяли воду.

У продажі в цих ресторанах немає очищених вод – тих, з яких неприродним способом відфільтрували більшість домішок і мінералів. Мартін визначає, що така вода чудова для пиття, але вважає, що це нудно, бо смакує вона однаково.

За його словами, ідеальна вода для пиття має мати 15 градусів. Тоді вона достатньо прохолодна, щоб освіжили, і не надто холодна, щоб почав боліти шлунок.

Сомельє також попереджує, що вживати дистильовану чи демінералізовану воду довго не можна, інакше можна пошкодити наше здоров’я.

Така рідина має понижені рівні TDS.

"Вона пов’язана зі збільшенням діурезу, об’ємом води в організмі, зниженням концентрації натрію в сироватці крові, і знижує виділення з тіла натрію, калію, хлориду, кальцію і іонів магнію", – розповідає сомельє.

Мартін родом з північної Німеччини. Ріс біля Північного та Балтійського морів.

"Мене виховала вода, – каже він Eater. – Дитиною, коли я їздив на відпочинок з батьками, завжди куштував воду з-під крану, куди ми б не поїхали".

Так майбутній сомельє прийшов до висновку, що у різних містах вода з-під крану смакує по-різному.

У 2005 році влаштувався на роботу у ресторан в Берліні. Одного разу до нього підійшов відвідувач і сказав:

"Мартіне, у вас більше 1500 різних марок вин, але лише одна марка води. Мені не подобається її смак. Що ще ти можеш мені запропонувати?".

[L]Тоді майбутній сомельє усвідомив, що ресторан пропонує розмаїття лікерів, пива і вин, але не води. І створив у 2006 своє перше водне меню.

З того часу він активно вивчав воду і читав про неї. У 2009 написав книгу "Світ води", у 2010 році отримав сертифікат водного сомельє через Німецьку торгово-промислову асоціацію мінеральних вод.

У 2011 році Мартін переїхав до Лос Анжелеса. Він – єдиний водний сомельє Сполучених Штатів.

Каже, після запровадження такого специфічного меню продажі води зросли на 500%.

Сомельє також вчить інших, як правильно куштувати воду, і їздить з тренінгами по всьому світу.

"Ми щасливі, бо маємо доступ до чистої і безпечної питної води. Але у світі так багато людей, які навіть не мають доступу до води. Люди повинні більше цінувати воду", – переконує Мартін у проекті 60 second docs.

Реклама:

Головне сьогодні