По келиху вина? Вчені з Австрії вважають, що алкоголь додає креативності

— 11 серпня 2017, 17:27

Без жартів – австрійські науковці переконують, що келих вина чи кухоль пива вивільнюють креативність.

Австрійські науковці переконують, що келих вина чи кухоль пива вивільнюють креативність. Фото IgorTishenko/Depositphotos

"Алкоголь дуже пов'язаний із креативністю. Попередні дослідження показували, що ледь не половина визнаних за життя письменників мали свою історію стосунків із чаркою. Ми ж припустили, що трошки випивки можуть підштовхнути людей до нових ідей", – цитує керівника дослідження, доктора Матіаса Бенедека, The Independent.

[L]Бенедек наголошує, що помірне вживання алкоголю у невеликих кількостях може нашкодити людям, які працюють за постійним розкладом в офісі. Дія спиртного може погіршувати пам'ять і концентрацію.

Але для людей із вільним графіком та представників творчих професій, алкоголь є стимулятором активної креативної діяльності. За словами науковця, особливо це стосується людей, які часто практикують брейнсторм.

Щоб перевірити таку серйозну гіпотезу, науковець зібрав групу добровольців і розділив її на 2 частини.

Усім учасникам роздали пиво, частині – безалкогольне, решті – з градусом. Далі вони отримали завдання асоціативно об'єднати слова, наприклад "швейцарський", "блакитний", "торт".

Ті, хто вже встигли хильнути алкогольного пива, швидше здогадалися, що усі три слова вказували на ще одне – "сир". Саме воно і об'єднувало слова із завдання.

Вони ж швидше за споживачів безалкогольного пива здогадалися, що автомобільні шини можна використовувати як гойдалки.

Для представників творчих професій, алкоголь є стимулятором активної креативної діяльності. Фото AntonMatyukha/Depositphotos

"Є дві теорії, чому це спрацювало. Перша – коли людина постійно фокусується на вирішенні якогось завдання, її розум "застрягає" на якомусь одному рішенні і не виходить за його межі. Алкоголь дійсно впливає на концентрацію і заважає сфокусуватися на чомусь одному. Тоді ми починаємо шукати багатьох інших варіантів, – пояснює Бенедек.

Друга теорія полягає у тому, що алкоголь, який відволікає від виконання основного завдання, дозволяє поринути у несвідоме та пошукати там альтерантивних способів".

Реклама:

Головне сьогодні