Абітурієнти подаватимуть ті самі сертифікати ЗНО на однакові спеціальності у виші з 2018 року – Гриневич

— 14 серпня 2017, 12:03

Міносвіти розглядає можливість запровадження з 2018 року уніфікованих переліків необхідних предметів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для вступу на ту саму спеціальність до різних вищих навчальних закладів.

Міносвіти розглядає можливість запровадження з 2018 року уніфікованих переліків необхідних предметів зовнішнього незалежного оцінювання. Фото IgorTishenko/Depositphotos

Міністр освіти Лілія Гриневич зазначила, що такі універсальні переліки предметів ЗНО для кожної спеціальності обговорюватимуться з громадськістю, повідомляє "Інтерфакс".

"Один із варіантів – уніфікація переліку необхідних предметів для вступу на ту саму спеціальність до різних вишів, щоб абітурієнт не розривався від необхідності подавати різні сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання", – сказала Гриневич.

[L]За словами Гриневич, у 2017 році багато вишів самостійно виставили собі норму, що навчання за тією чи тією програмою вони проводитимуть лише в тому разі, якщо у них буде, наприклад, 5 абітурієнтів (могло бути і більше, і менше), які вступили на місця державного замовлення.

"Проте у такому разі, якщо на програму вступило лише двоє бюджетників, то програма не відкривається. Тих двох бюджетників електронна програма автоматично розподіляє до вишів, які були нижче у них за пріоритетом", – сказала міністр.

При цьому, якщо абітурієнти подавали лише одну заяву на одну програму підготовки, і вона не відкривалася, то вони втрачали можливість вступити до вишу.

Загалом таких випадків у 2017 році було понад 400, і в кожному з них Міносвіти шукало можливість і пропонувало таким абітурієнтам місця на бюджеті в інших вишах.

Раніше повідомлялося, що у 2018 році очікуються зміни у тестах ЗНО з іноземних мов.

Перш за все, з'явиться елемент оцінювання сприйняття мови на слух (аудіювання). Крім того, під час проведення тестування з іноземних мов буде застосовано дворівневий підхід до оцінювання.

Ще одне нововведення ЗНО-2018 – це адаптація тестів з української мови та літератури, історії України й математики для людей з вадами зору.

Реклама:

Головне сьогодні