Навіщо у NASA перевернули людей догори дриґом і змушують лежати так місяць

— 13 жовтня 2017, 17:23

Для того щоб вивчити, як людське тіло поводиться у космічному кораблі, фахівці NASA створили схожі умови на Землі й залучили 30 добровольців до експерименту.

Як відбувається експеримент NASA. Фото naked-science.ru

Заради науки добровольці проведуть 30 днів у ліжку, не встаючи навіть для того, аби сьорбнути води, йдеться на The Naked Science.

Лежати увесь цей час доведеться догори дриґом.

Із 12 учасників дослідження космічного агентства, двоє вже почали випробування.

Добровольці приїхали в лабораторію :envihab німецького аерокосмічного агентства (DLR) і вже встигли влягтися.

ВІДЕО ДНЯ

У ліжко їм дозволили взяти смартфони і ноутбуки, але лежати доведеться під шестиградусним ухилом.

Кім того, повітря у приміщенні важко назвати свіжим: у ньому 0,5% вуглекислого газу CO₂ (зазвичай на поверхні Землі його не більше, ніж 0,04%).

Ці ліжкові тортури відбуваються для того, щоб відтворити ефект мікрогравітації, коли рідини тіла не відливають природним чином вниз.

Астронавти на космічних станціях часто страждають від цього – надлишковий тиск крові на мозок призводить до проблем із зором.

[L]Склад повітря у лабораторних приміщеннях такий самий, як на космічній станції – там з надлишком вуглекислого газу бореться система вентиляції, але його все одно більше, ніж на Землі.

Перш ніж перейти до експерименту NASA, добровольці проходять 2-тижневе медичне обстеження та підготовку.

У ліжку добровольці будуть їсти, пити і навіть приймати душ. Щоб не нудьгувати, волонтери ставлять перед собою певні цілі. Наприклад, за місяць під ковдрою вивчити нову мову чи пройти онлайн-курс.

Увесь цей час лікарі стежитимуть за фізіологічними показниками, в тому числі тими, які не можна відстежити у астронавтів у космосі.

Поки відомо, що найбільше учасників експерименту дратує сувора дієта. Їм не дозволено їсти солодощі, тільки корисну та поживну їжу.

Самотність також викликає дискомфорт. Переписуватися волонтерам дозволено, а приймати відвідувачів – ні.

Раніше повідомлялося, що дослідники Французького інституту космічної медицини оголосили про вакансію мрії – вони шукали 24 чоловіків, які погодяться протягом 60 днів робити все лежачи у ліжку.

Науковці так само, як колеги з NASA, збиралися таким чином досліджувати мікрогравітацію.

Реклама:

Головне сьогодні