"Мені не заплатили": Швачки Zara додавали до одягу прохання допомогти

— 15 листопада 2017, 16:33

Майстрині з Туреччини вкладали у кишені пошитого одягу бірки, у яких ішлося, що їм не дають зарплату.

Фото етикетки commondreams.org

Працівниці турецької компанії Bravo Tekstil виготовляли одяг для Zara, Mango та кількох інших відомих брендів, повідомляє ВВС.

"Я пошила цю річ для вас, але мені за неї не заплатили!" – такими були написи на бірках, які кравчині вкладали до кишень одягу, що продавався у Стамбулі.

Компанія Bravo Tekstil збанкрутувала у липні 2016 року. Її працівникам заборгували зарплату за три місяці та додаткову компенсацію за втрату робочого місця.

Фото етикетки twimg.com

Швачка Філіз Тутья розповіла, що керівництво компанії зникло, тож у неї та її колег не було іншого виходу, крім як привернути увагу громадськості.

Їм це вдалося, оскільки користувачі соцмереж, які знайшли записки в одязі, започаткували флешмоб #BravoIscileriIcinAdalet (#СправедливістьДляПрацівниківBravo).

Онлайн-петицію, де небайдужі вимагають сплатити всі борги швачкам, підтримали понад 270 тисяч людей.

[L]Zara, у свою чергу, заявила, що борги Bravo погашені, а для тих, кому досі потрібна фінансова допомога, діє фонд із 210 тисячами євро.

У профспілці компанії заявили, що фонд здатен покрити тільки 25% збитків, тож протести можуть тривати й далі.

Раніше повідомлялося, що на фабриці Berry Apparel у Камбоджі, яка належить шведському модному гіганту H&M, швачки масово втрачали свідомість.

Про оплату та умови на українських фабриках, де шиють одяг для відомих світових брендів Adidas, Hugo Boss, Mark&Spencer, New Balance та інших, читайте у матеріалі "Справжня ціна європейського брендового одягу made-in-Ukraine".

Реклама:

Головне сьогодні