Науковці винайшли перший корисний алкоголь із тофу – сачі
Під час виробництва соєвого сиру тофу доводиться позбуватися великої кількості сиворотки.
Сир тофу. Фото tycoon/Depositphotos |
На перший погляд нічого такого, але ця рідина може засмічувати довкілля, особливо коли мова йде про кисневе виснаження води, повідомляє The Independent.
Щоб добро не пропадало і нікому не шкодило, науковці Національного університету Сінгапуру створили з нього випивку.
Три місяці знадобилося професорові Ліу Чао Кван та його аспірантці Чуа Джан Йонг, щоби створити новий напій сачі.
[L]Сачі у науковців з'явився після тривалого процесу бродіння та висвітлення жовтуватої рідини до світлого напою, схожого на вино.
До сироватки з тофу вони додали цукор і дріжджі. Сачі солодкий на смак, має м'який аромат та вміст алкоголю 8%.
Однак крім приємного смаку, науковці наголошують на ще одній перевазі напою – користь для здоров'я.
Оскільки тофу виготовляють із сої, сир переймає багато корисних речовин, які містяться у ній. Сироватка тофу є джерелом кальцію.
Ліу Чао Кван стверджує, що сачі здатен зробити кістки людини міцнішими, серце здоровішим, та ще й від раку захистить.
Напій можна зберігати протягом 4 місяців. Науковці працюють над тим, щоб збільшити термін придатності без застосування консервантів.