Лише 1/5 українців готові доплачувати за м'ясо і молоко, вироблене без знущань над тваринами
Лише кожен п'ятий українець готовий платити більше за м'ясну та молочну продукцію, якщо ферма не використовує жорстокого поводження з тваринами.
Такими є результати дослідження зоозахисної організації "Відкриті клітки" та Київського міжнародного інституту соціології, пише Kurkul.
Фото: Відкриті клітки |
22% населення України готове платити за більше, якщо продукцію виготовили з використанням гуманних методів поводження з тваринами, які виключають жорстокі методи та страждання.
Хоча 65% українців вважають, що фермерських тварин повинні утримувати в умовах, які не зашкоджують їх фізичному та психологічному стану.
Дослідження стосувалося і умов утримання курей-несучок, оскільки в Європі все більшу популярність набирає продукція "cage free" (яйця від курей на вільному вигулі).
68% опитаних вважають утримання курей у клітках "неналежним".
Для ефективнішого використання площі курятника клітки розташовують у три і більше ярусів.
А це негативно позначається на гігієнічних параметрах мікроклімату, вважає кандидат ветеринарних наук, викладач Національного університету біоресурсів і природокористування України Марія Кучерук.
"За стандартами ЄС, на кожну курку повинно припадати 4 м² площі. Однак в Україні немає нормативно-правових документів та організацій, що контролювали б цей процес", – сказала Кучерук.
Україна все ще на тому етапі, коли продукцію виробляють без урахування добробуту сільськогосподарських тварин, каже менеджер зв'язків з громадськістю ГО "Відкриті клітки Україна" Дарина Маханьова.
"Тільки за останній рік 15 рітейлерів у сусідній Польщі відмовилися від яєць курей кліткового утримання. У Європі яйця маркують залежно від способу утримання курки, а в Україні є розподіл по категоріям тільки за характеристиками самих яєць (розмір, шкарлупа і т.д.)", – повідомила Маханьова.