Як ресторан, якого не існує, визнали найкращим у Лондоні

— 11 грудня 2017, 14:37

Ресторан "Сарай у Далвічі", який посів перше місце у рейтингу популярного оглядового порталу Trip Advisor, виявився звичайною підробкою.

На місці закладу, який мріяли відвідати туристи з усього світу знаходиться… сарай, пише The Washington Post.

Цей експеримент – справа рук вільного британського письменника Оба Батлера, який хотів довести, що матеріали, розміщенні у мережі, можуть формувати громадську думку.

Страви, виготовлені з емоцій

До експерименту письменник підійшов із усією відповідальністю: придбав стаціонарний телефон закладу, створив інтернет-сайт та на його головній сторінці прописав особливу концепцію закладу:

"Замість їжі, наше меню складається з настроїв. Обирайте, який личить вашому дню і наш шеф-кухар це інтерпретує. Також ми можемо приготувати страви для особливих випадків, за додаткову плату".

Насправді, на світлинах була зображена їжа, виготовлена із побутових матеріалів (наприклад, з піни для гоління). Проте фейкові знімки не помітив ніхто із користувачів.

Насправді, на цих світлинах зображена не зовсім їжа
Виготовлені ці страви із побутових матеріалів (наприклад, з піни для гоління)

Аби уникнути небажаних гостей на території "ресторану" Об Батлер охрестив його "місцем зумовлених зустрічей", вказавши лише вулицю, де знаходиться заклад.

Такий підхід виявився досить дієвим: експериментатор не лише убезпечив фейковий заклад, а й створив навколо нього інтригуючу атмосферу, яка "заводила" потенційних клієнтів.

Вільних місць немає

У травні 2017 року, одразу після реєстрації на порталі Trip Advisor, ресторану присвоїли останнє місце в рейтингу – 18,149. Та вже наприкінці серпня заклад посів 156 позицію, а незабаром увійшов до тридцятки кращих ресторанів столиці Англії.

Аби просунути неіснуючий заклад у рейтингу, Батлер звернувся за допомогою до друзів та родичів. Саме вони писали фейкові коментарі, які неможливо було відрізнити від справжніх.

"Усі гості Лондона обов'язково мають відвідати цей ресторан", – такі відгуки про "Сарай у Далвічі" залишали вони на Trip Advisor.

Помічники Батлера навмисно вказували негативні подробиці, як то пляма на ковдрі, але все одно оцінювали роботу закладу п'ятьма зірками.

До кінця осені "Сарай у Далвічі" потрапив у 30-ку кращих ресторанів Лондона та отримав велику кількість позитивних рецензії. Серед 104 відгуків, максимальну оцінку користувачів отримали 100 із них.

Така кропітка праця мала ефект: телефон закладу буквально розривали дзвінками з усіх куточків планети, хоча ніхто із потенційних клієнтів так і не потрапив до нього. Власник неіснуючого ресторану говорив, що нажаль вільних місць немає, а тому відвідати заклад неможливо.

"Я розумію, чому так відбувається: призначення закладу, відсутність адреси на сайті та його ексклюзивність настільки привабливі для людей, що вони одразу бажають його відвідати", – написав Батлер.

Ресторан став настільки популярним, що 4-го листопада посів перше місце у рейтингу Trip Advisor й утримував цю позицію протягом чотирьох днів.

Фейковий ресторан – не причина для скандалу

Нещодавно Батлер опублікував викриваючий матеріал про свій експеримент у американському журналі Vice.

[L]Однак портал Trip Advisor відреагував на це на диво спокійно. Там заявили, що їх система не націлена на пошук підприємств-підробок.

"Більшість шахраїв зацікавлені в тому, щоб маніпулювати рейтингом реального бізнесу, а тому наші спеціалісти з питань змісту зосереджені саме на пошуку фейкових відгуків.

Взагалі, фальшиві списки ресторанів, створюють лише журналісти, намагаючись перевірити нас. Це означає, що цей "тест" не можна вважати реальним прикладом нашої роботи", – зазначають у компанії.

Реклама:

Головне сьогодні