Apple звинувачують в умисному сповільненні роботи старих айфонів

— 20 грудня 2017, 16:19

Після випуску нових версій айфонів користувачі Apple почали заявляти, що їхні пристрої сповільнилися і почали працювати гірше.

А ті користувачі, які замінили старий акумулятор, помітили, що гаджет почав працювати швидше.

Фото: Daily Mail

Ці факти наштовхнули розробника Geekbench Джона Пула на проведення дослідів з моделями iPhone 6 і 7, які працюють на різних версіях операційної системи iOS, пише Daily Mail.

Експерти провели контрольні тести і виявили, що смартфони Apple зі зношеним акумулятором мають нижчий рівень потужності процесорів, ніж мали б.

З часом ємність акумулятора дійсно повинна зменшуватися, але це не має відображатися на потужності процесора, вважають фахівці.

І додають, що погіршення роботи телефонів, скоріш за все, не випадковість.

Мовляв, така особливість примушує користувачів купувати нові версії айфонів.

В ході дослідження Пул виявив, що випущене оновлення, яке мало вирішити проблему "спонтанного вимкнення" смартфонів (у частини користувачів iPhone 6 вимикався, коли акумулятор розряджався наполовину) призвело до погіршення роботи самого пристрою.

"Схоже, що проблема є досить поширеною. Я вважаю, і не лише я, що Apple представила ці зміни для обмеження продуктивності, коли стан батареї знижується до певної позначки", – написав Пул.

Фото: Daily Mail

Якщо падіння продуктивності пов'язане з виправленням "раптового вимкнення", користувачі бачитимуть зниження продуктивності, але сповіщення про це їм не прийде.

А без нього вони думатимуть, що телефон повільно працює і його варто замінити, хоча річ лише у батареї.

Щоразу, коли Apple випускає новий телефон, люди "стікаються" в Google, щоб запитати, чому їхній поточний iPhone чи iOS працюють повільно, пише Пул.

Цей тренд експерт помічає щороку, відколи Apple випустила iPhone 3G у 2008.

Втім, Apple має своє пояснення проблемам:

"Телефони iPhone 6s, випущені у вересні-жовтні 2015 року, містили батарейний компонент, на який контрольована повітря вплинуло більше, ніж слід", – кажуть у компанії.

Apple вважає, що проблема вплинула на "порівняно невелику партію" пристроїв, вироблених в 2014 році. Втім, компанія не розкриває конкретні цифри і регіони, де ця проблема виникла.

З теорією Пула погоджуються не всі фахівці. Багато із них вважають, що "старіння айфону" – психологічне явище.

айфон
Фото: ifeelstock/Depositphotos

"Це відчуття знайоме багатьом із нас, – написав співробітник аналітичної фірми Statista Фелікс Ріхтер. – Ми повністю задоволені своїм смартфоном, аж допоки колега по роботі не покаже новий гаджет. Потім дивимось на власний телефон, він починає здаватися повільним, застарілим".

На думку Фелікса Ріхтера, існує одразу декілька пояснень цього явища.

  • Люди запевняють себе, що їхній телефон застарів, тому зарадити проблемі може лише придбання нового.
  • Нова операційна система не сумісна з обладнанням старого телефону, а створена для нових моделей.

[L]На думку Сенхіла Муллінатана, професора економіки із Гарвардського університету, дослідження Пула "вражає", проте не дискредитує компанію Apple.

Професор вказує, що останні версії операційних систем адаптують для роботи на нових пристроях.

А, отже, їх завантаження на застарілий смартфон може впливати на рівень ефективності.

Реклама:

Головне сьогодні