Отримуйте бажане: експерт пояснює, як провести свята без сварок

Хтось у святкові дні хоче нарешті виспатися і передивитися всі серіали.

Хтось – прагне активно ходити в гості та зустрічатись з друзями.

А ще хтось – поїхати на лижі.

Що робити, якщо ці всі "хтось" одна родина? Як досягти консенсусу в питанні відпочинку?

Як досягти консенсусу в питанні відпочинку? Якщо всі в родині такі різні.
Фото RasulovS/Depositphotos

Це питання активно досліджувала професор, декан Коледжу соціальних наук Мічиганського державного університету Рейчел Кросон.

Частину своєї аспірантської дисертації вона присвятила темі переговорів й дослідженню поведінки пар.

[L]Багато популярних концепцій переговорів полягають в тому, щоб досягти більшої вигоди, аніж опонент. Однак ця стратегія не дуже вдала, якщо мова йде про подружнє життя.

На думку Рейчел, найкраще використовувати теорію, яку запропонували професори Гарвардського університету на сторінках книги "Шлях до ТАК: як вести переговори, не здаючи позицій" (уривок з українського перекладу книги читайте за посиланням).

Їх ідея полягає у безпрограшних (інтеграційних) переговорах, які передбачають пошук варіантів, що задовольнять обидві сторони.

Спираючись на свій науковий та подружній досвід, Рейчел Кросон у колонці для видання The Conversation пояснює, як правильно вести переговори з партнером, батьками чи дітьми, аби отримати те, чого дійсно хочеться у святкові дні

1

Не майте на увазі, будьте чесні

Щоб досягти взаємовигідного рішення, ви маєте чесно говорити про свої бажання.

Завдяки одному з досліджень вдалось виявити, що подружні пари рідше досягають взаємовигідних рішень, аніж друзі. Справа в тому, що пари не завжди хочуть пояснювати, чого вони хочуть, адже впевнені, що їх партнер може розсердитися.

Передача своїх вимог іншій людині не є шляхом до компромісу. Насправді, кожен із партнерів має чесно пояснити своє бажання, а також сказати, чому це так важливо для нього.

Пріоритети і бажання партнера слід слухати уважно. Тільки так можна дійти взаємовигідної угоди.

2

Йдіть на поступки

Однією з характерних рис переговорів є те, що жоден із партнерів не отримує все, що чого бажає.

Слід бути готовим до поступок й вміти відмовитися від тих аспектів, які для вас менш важливі, аби отримати те, чого дійсно хочеться.

3

Будьте креативними

Коли ви зрозумієте і приймете потреби одне одного, ви повинні мислити творчо, аби знайти варіанти, які влаштують одразу обох партнерів.

Наприклад, чому б не зупинитися на кілька днів у котеджі дорогою до озера? І подорож буде менш втомливою, і будуть вдоволені всі: ті, хто хотів відпочити у котеджі, і ті, хто хотів на озеро.

4

Обіцяйте, а не погрожуйте

Однією з реалій переговорів є те, що будь-яка сторона може відмовитися.

Саме тому, ви маєте підходити до виконання обіцянок конструктивно, без всіляких погроз.

Напередодні зимових свят, не забувайте про свої бажання, прислухайтеся до мрій вашого партнера й сміливо шукайте компроміси.

Нехай ваші свята будуть радісними, і ваші переговори будуть інтегрованими.

Всі світлини Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні