Дивна наука любові: 4 виступи TED про математику кохання і причини зрад

Любов важко пояснити та передбачити. Однак учені вирішили застосувати різні наукові методи, аби спробувати зрозуміти це почуття.

Фото ted.com

Антропологиня Гелен Фішер понад 30 років займається дослідженням привабливості людини. Її вважають експерткою з аналізу любові та біологічної привабливості.

Науковиця написала книгу "Чому ми любимо: природа і хімія романтичної любові", у якій розповіла, з чого починається кохання.

[L]Відповідь на запитання, чому ми любимо, також має науковця Ганна Фрай. Точніше не відповідь – формулу. Фрай вважає, що попри складність та хаотичність почуттів людини, їх можна описати за допомогою математики.

І навіть більше – математика здатна запропонувати ряд практичних ідей від теорії флірту до оптимального алгоритму поведінки на вечірці.

Письменниці Емі Вебб не щастило знайомитися ні на вечірках, ні на спеціальних сайтах, тому що чоловіки, які їй подобалися, не відповідали взаємністю.

Тож вона почала складати спеціальні таблиці, щоб зламати сайт знайомств і змінити своє життя, незважаючи на попередні розчарування.

Наукові відповіді загадкам любові усі згадані експерти розкрили на TEDx. Для перегляду відео – гортайте картки.

"Романтичне кохання дуже просте. Ви стаєте надзвичайно ревнивими. І знаєте, якщо ви просто спите з кимось, то вам в принципі все одно, чи вони сплять з кимось іншим. Однак, ситуація змінюється як тільки ви закохуєтесь, ви стаєте неабияк власницькими в сексуальному плані, – розповідає Гелен.

Але найголовнішою ознакою романтичного кохання є бажання: сильне бажання бути з певною людиною не лише в сексуальному плані, але й в емоційному.

Ви б надали перевагу – лягати спати разом, однак, ви хочете, щоб вони вам дзвонили, запрошували кудись і таке інше. Щоб вони казали, що люблять вас. Іншою важливою ознакою є мотивація. Двигун у вашому мозку починає працювати, і ви хочете цю людину".

"Мої стосунки вкотре жахливо завершилися, мені було 30 років. Далі імовірно, мені буде потрібно зустрічатись з кимось не менше шести місяців перед тим, як перейти до серйозніших стосунків і планувати спільне життя. Звісно ж, перш ніж ми заручимось, пройде ще час. А якщо я хочу завести дітей до 35 років, то свого майбутнього чоловіка я мала зустріти вже п'ять років тому. Отже, цей варіант не для мене, – пригадує Емі Вебб.

Оскільки я обрала стратегію – найменш очікувати зустрічі з коханням свого життя, то змінною у моєму рівнянні стане інтуїція. Коротко кажучи, я намагалася з'ясувати, які в мене шанси зустріти свого принца?".

Щоб зустрітися зі своїм чоловіком, Емі довелося зламати систему сайту знайомств. Як це вдалося, вона розповіла на TEDx.

"Людські почуття не є гарно впорядкованими, раціональними та передбачуваними. З іншого боку, це аж ніяк не означає, що математика не може нам нічим зарадити в цій справі, бо кохання, як і все решта в житті, має багато шаблонів і моделей, а математика, зрештою, є наукою, що ці шаблони й моделі досліджує, – переконує Ганна Фрай.

Вона вивчає прогнози погоди й коливання на фондовій біржі, рух планет і розвиток міст. А, чесно кажучи, жодне з цих явищ не є впорядкованим чи легко передбачуваним. Я вірю, що математика така могутня, що може дати нам змогу по-новому подивитись на все, що завгодно.

Навіть на таке загадкове явище як кохання. І щоб переконати вас у тому, що математика просто дивовижна, прекрасна й надзвичайно корисна, я дам вам свої три улюблені поради щодо кохання, які можна перевірити математичними способами".

"Люди у всьому світі підкорюються коханню. Вони співають заради кохання, танцюють заради нього, складають вірші та твори присвяченні коханню. Розповідають міфи та легенди про кохання. Жадають кохання та живуть заради нього,вбивають та помирають заради кохання, – розповідає Гелен Фішер.

Але кохання не завжди приносить щастя. При проведенні одного дослідження серед студентів коледжу, було багато запитань про кохання, але мені більш за все запам'яталися два: "Чи відмовляла Вам у взаємності людина, яку Ви насправді кохали?".

Друге питання було таким: "Чи кидали Ви людину, яка по-справжньому Вас кохала?" Майже 95% чоловіків і жінок дали стверджувальну відповідь на обидва запитання. Майже жодному з нас не вдається уникнути любовних страждань".

Цитати взято за перекладами Світлани Бон, Тетяни Богдан, Ганни Лелів та Христини Ромашко.

Реклама:

Головне сьогодні