Науковці дізналися, кого найчастіше кусають собаки, і розповіли чому

— 5 лютого 2018, 11:39

Дослідники Університету Ліверпуля виявили, що собаки кусають чоловіків на 81% частіше, ніж жінок, а також можуть напасти на неспокійних та тривожних людей.

Фото diabolique04/Depositphotos

Свої висновки фахівчиня із епідеміології Керрі Вестгард із колегами опублікувала у виданні Journal of Epidemiology and Community Health.

Команда науковців опитала 694 британців, яких попросила вказати свій вік, стать а також відповісти на запитання про те, чи кусав їх коли-небудь собака, коли та як це відбувалося.

Учасники дослідження також вказували, чи є у них самих домашні тварини.

Керівниця дослідження Вестгард розповіла The Guardian, що взялася за розробку, тому що її в дитинстві саму кусав собака.

"Більшість укусів собак не приведуть людину в лікарню, але це не означає, що ми не маємо намагатися уникнути їх", – пояснила Вестгард.

За результатами виявилося, що людей, яких коли-небудь кусав пес, набагато більше, ніж офіційно звітують уповноважені органи Британії.

Майже 25% (24,78%) опитаних розповіли, що хоч раз переживали укус собаки, і лише третина з них отримувала медичну допомогу. Менше відсотка, 0,6% – йшли після укусу собаки в лікарню.

[L]Із цим пов’язують і розбіжності в офіційній статистиці – її в Британії можуть фіксувати лише за випадками звернень у медичні заклади.

Далі науковці попросили людей, яких кусали пси, розповісти за яких умов це відбувалося – скільки опитаним тоді було років, чи був це знайомий собака, наскільки сильним було пошкодження.

Виявилося, що 44% людей, які пережили укус собаки, відчули це на собі у дитинстві – у віці до 16 років.

Разом із тим, 55% розповіли, що покусав їх незнайомий пес. Жертвами частіше ставали чоловіки на 81% випадків частіше, ніж жінок.

А наявність собак удома підвищувала ризик нападу чужого пса у 3 рази.

На цьому Вестгард із колегами не спинилася – учасників анкетування також розподілили за групами на схильних до екстраверсії, інтровертності, невротичності, легкості у спілкуванні та сумлінності.

Психологічне опитування також показало, що собаки частіше агресивно реагують на людей, схильних до тривожності, особливо дратівливих та тих, хто на момент нападу переживав депресивний стан.

Раніше йшлося про те, що жінки краще розуміють собак, ніж чоловіки.

Із ПРАВИЛАМИ, ЯК ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ ПРАВИЛЬНО ПОВОДИТИСЯ ІЗ СОБАКОЮ, ознайомлюйтеся за лінком.

Реклама:

Головне сьогодні