Без ґрунту та світла. Як у Антарктиді вирощують свіжі овочі. ФОТО

3281
11 квітня 2018

Антарктида – не найкраще місце для пошуку свіжих інгредієнтів для салату, але не для німецьких учених.

Фото DLR

Вони виростили перший урожай салату, огірків та редису в теплиці на замороженому континенті, пише Live Science.

"Це смакує так, ніби вирощені на городі", – каже менеджер німецького дослідницького комплексу в Антарктиді Neumayer Station III Бернхард Гропп.

Фото DLR

У лютому на відстані близько 400 метрів від комплексу встановили теплицю.

У ній вирощують свіжі овочі для Гроппа та інших його колег під час довгих місій в Антарктиді.

Це – експеримент Німецького аерокосмічного центру, призначений перевіряти найкращі способи вирощування культур для астронавтів.

Дослідники вважають, що умови для теплиці в Антарктиці такі ж, як і на космічному кораблі.

Фото DLR

На ній немає ані ґрунту, ані природного сонячного світла. Крім того, вона функціонує як повністю закрита система зі своїм власним кругообігом води, штучним освітленням та рівнем вмісту вуглекислого газу.

Науковець Німецького аерокосмічного центру Пол Забель кожного витрачає 3-4 години, щоб дбати про рослини у цій теплиці.

На сьогодні він вже зібрав 3,6 кг салату, 70 редисів та 18 огірків першого врожаю.

У теплиці також ростуть такі трави, як базилік, петрушка, цибуля та кінза, а також помідори.

У майбутньому в ній планують посіяти полуницю. Команда сподівається, що до травня у теплиці дозріватимуть до 5 кг свіжих овочів щотижня.

powered by lun.ua