Зарахування дітей до спецшкіл, гімназій, ліцеїв і колегіумів – пояснює МОН

З 2010 року зарахування учнів до спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів, гімназій, ліцеїв, колегіумів державної та комунальної форми власності здійснювалося на конкурсній основі.

Фото pressmaster / Depositphotos

Втім, з 1 липня така система змінюється.

У Міністерстві освіти і науки України дали роз'яснення щодо того, як тепер відбувається вступ до вищезазначених навчальних закладів.

[L]Зарахування дітей до 1 класів зазначених вище закладів І-ІІІ ступенів здійснюватиметься без проведення конкурсу та згідно з процедурами, визначеними порядком зарахування.

Зарахування дітей до 5-х класів відбувається за трьома моделями:

Якщо заклад освіти має початкову школу, тобто працює з 1 класу, то до 5 класу переводяться усі учні 4 класу цього ж закладу освіти.

У разі наявності вільних місць до початку навчального року зараховуються діти, які мають право на першочергове зарахування, а впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування.

Таким чином, діти, які не були зараховані до цього закладу освіти до 1 класу, матимуть можливість на конкурсних засадах вступити до нього вже до 5 класу.

Діти, зараховані у 2018 і наступних роках до 1 класу закладів освіти з поглибленим вивченням окремих предметів та профільним навчанням, зараховуються до 5 класу за результатами конкурсного відбору.

Тобто з 2022 року до 5 класу таких закладів освіти, які забезпечують поглиблене вивчення окремих предметів та профільне навчання, усі діти будуть зараховуватися на конкурсних засадах.

Якщо заклад освіти не має початкової школи, тобто працює з 5 класу, конкурсний відбір НЕ проводиться і 1 червня видається наказ про зарахування усіх дітей у тому випадку, якщо кількість поданих до 31 травня заяв на вступ не перевищує загальну кількість місць у 5-х класах.

У випадку, коли заяв більше, ніж місць, до 1 червня заклад освіти оприлюднює оголошення про проведення конкурсного відбору.

Після конкурсу наказ про зарахування видається до 15 червня включно.

Після 15 червня зарахування на вільні місця (за умови їх наявності) також відбувається за результатами конкурсного відбору.

Зарахування дітей до 6-9 класів відповідних закладів освіти на вільні місця відбувається за результатами конкурсного відбору.

Зарахування до 10-х класів відбувається за результатами конкурсного відбору, якщо кількість поданих заяв перевищить кількість вільних місць станом на 31 травня.

Реклама:

Головне сьогодні