Відпочинок допомагає краще запам’ятовувати нову інформацію – психологи

— 7 травня 2018, 10:20

Психологи з Університету Херіот-Уатт в Шотландії встановили, що 10 хвилин відпочинку у тиші після роботи з новою інформацією допомагають краще її запам’ятати та сформувати детальніші спогади.

Фото: Racorn/Depositphotos

Їхнє дослідження опубліковане в Scientific Reports.

"Останні дослідження показують, що системи пам’яті посилюють слабкі нові спогади, "повторюючи їх". Активність мозку, вперше відзначена під час навчання, автоматично відтворюється в наступні хвилини.

Це особливо помітно під час сну чи відпочинку у тиші, коли ми не зайняті сприйняттям нової сенсорної інформації", – пояснює один з авторів роботи Майкл Крег.

Вчені розробили тест, який дозволяє визначити, наскільки детально новий спогад закріпився.

[L]В першому експерименті взяли участь 60 добровольців 18-31 року. Їм показали 60 фотографій добре знайомих об’єктів (наприклад, дерев чи крісел), а потім розділили на три групи.

Перша впродовж 10 хвилин відпочивала у тиші. Друга у цей час грала у гру "Знайди відмінності між малюнками".

Третя група одразу приступила до наступного етапу експерименту: волонтерам показували кількадесят зображень, частину з яких вони бачили у першому досліді. Інші картинки поруч були "обманками" – схожі на перші фото, але з іншими деталями.

Людям треба було визначити, яке зображення вони бачать – те, що бачили першого разу чи змінене. Пізніше інші дві групи теж пройшли цей тест.

Ті, хто після першого завдання 10хв відпочивав у тиші, змогли набагато краще запам’ятати дрібні відмінності в картинках.

Тепер психологи планують вивчити, як відпочинок впливає на активність мозку під час запам’ятовування, і провести ще одну серію експериментів з людьми 60+, щоб дізнатись, як вік впливає на пам’ять.

Реклама:

Головне сьогодні