"Стоп совок": з'явився сайт про недекомунізовані об’єкти в Україні

— 5 липня 2018, 15:05

У Дніпрі створили сайт "Стоп совок". Він дозволяє інформувати про недекомунізовані об’єкти по всій Україні.

Про це пише Радіо Свобода.

Один зі співавторів проекту Кирило Дороленко розповів, що одне із завдань сайту – зібрати базу даних про недекомунізовані об’єкти в Україні й проконтролювати їхній демонтаж.

Кожен відвідувач сайту може залишити відгук про таку споруду чи пам’ятник у своєму місті чи селі й так посприяти декомунізації.

"Це не просто збір інформації, а її упорядкування. Уже зараз сайт обладнано лічильником об’єктів, які досі в нас у країні присутні.

Коли людина написала нам, одразу можна діяти: є підготовлене типове звернення від громадської організації і його можна відсилати – чи на міського голову, чи на райдержадміністрацію, щоб вони це порушення усували.

Якщо влада реагує, ми пишемо про це. А якщо дала формальну відповідь, "відписку", то напишемо, що влада не сприймає", – пояснив Дороленко.

За даними авторів проекту, наразі в Україні ще сотні недекомунізованих об’єктів.

"Зараз на мапі найбільша кількість об’єктів знайдена в Харкові, там щільно громада над цим працює. Київ, Рівне, Львів, Житомир, Чернівці… Навіть на Полтавщині, уявіть, знайшли недекомунізованого Леніна", – додав Дороленко.

Закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів парламент ухвалив у квітні 2015 року.

За законом, символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні заборонені.

Реклама:

Головне сьогодні