Секрети успішного виступу: лайфхаки від спікерів TED

Секрети успішного виступу: лайфхаки від спікерів TED

Мрієте не тільки без паніки виступати перед публікою, а й впевнено та переконливо поширювати свої ідеї? Проводите тренінги, читаєте лекції, але кожного разу, як вперше, тремтять коліна?

УП. Життя спільно з TEDxKyiv публікує лайфхаки від спікерів TED про те, як тримати увагу аудиторії та успішно підготуватись до публічних виступів.

ВЛАД ТРОЇЦЬКИЙ

український театральний актор, засновник першого в України незалежного театру Дах; засновник і художній керівник гуртів Дахабраха, фрік-кабаре Dakh Daughters, лялькове кабаре ЦеШо, проекту NOVAOPERA; засновник і президент міжнародного мультидисциплінарного фестивалю ГОГОЛЬФЕСТ.

Треба бути "хворим" своєю ідеєю

Успішний публічний виступ, на думку Троїцького - це коли цікаво не тільки аудиторії, але найперше тому, хто виступає. Це запорука того, що аудиторії буде цікаво.

"Якщо ви розповідаєте про те, що вам болить, що вам цікаво, от саме тоді виникає той життєдайний контакт… і далі починається чарівна побудова смислів між вами та аудиторією".

За його словами, щоб успішно виступити, потрібно думати не про те, "як", а найперше звертати увагу на те, "що" ви говорите.

"Якщо ви будете думати про те, що саме ви хочете донести, тоді знайдуться і правильні слова, і правильна інтонація, тому що ви будете хотіти, щоб вас почули".

Влад ніколи не завчає свої виступи напам’ять, проте зазначає, що якщо ви сильно панікуєте та хвилюєтесь - вивчити текст не завадить :)

ОЛЬГА ЮРКОВА

співзасновниця проекту STOPFAKE, перша українка, яка отримала стипендію TED Fellow та виступила з промовою на глобальному TED 2018

Енергетика спікера передається глядачам

Якщо аудиторія каже "О, класний виступ!", це, на думку Ольги, ще не критерій успішної публічної промови.

"Успішний виступ - той, який досяг мети, а не той, після якого всі сказали "О, який класний виступ!".

Мета може бути будь-яка: поширити ідею, продати товар, добитися, аби певні речі відклалися у головах глядачів, залучити людей у свою партію/організацію, допомогти комусь, тощо"

Для подолання хвилювання у Ольги є чіткий рецепт, про який вона дізналась під час своєї підготовки до виступу на глобальному TED.

  1. Незадовго до виступу з'їсти щось білкове: омлет, шматок м'яса чи риби, горіхи
  2. Пити воду - але не забагато, щоб не бігти в останній момент у туалет
  3. Перед виходом на сцену інтенсивно порухатися, пострибати чи потруситися, щоб скинути напругу з тіла
  4. Поговорити скоромовки або іншим способом "розім'яти" голос - є спеціальні вправи
  5. Глибоко дихати
  6. Якщо є можливість, варто "освоїти" сцену - прийти напередодні, в ідеалі порепетирувати.

За декілька годин до виступу Ольга радить:

  • нічого не переробляти
  • зосередитись на тому, що ви хочете сказати, а не на тому, як виглядаєте
  • пам'ятати, заради чого ви це робите, що маєте можливість поділитися своїми ідеями, а це важливо і круто. Енергетика спікера передається глядачам

ЕРО ЕПНЕР

драматург, член Естонської державної театральної трупи NO99, яка вирішила в якості перфомансу створити фіктивну політичну партію "Єдина Естонія", яку значна частина суспільства прийняла за реальну політичну силу

Фото: Eesti Ekspress - Delfi

Не сприймайте себе всерйоз. Серйозно

"Бути "публічним" - з іншими людьми - має означати діалог. Але публічний виступ ніколи таким не є. Це, скоріше за все, одна людина читає лекцію іншій, що створює певну ієрархію", - роздумує Еро.

Драматург вважає, що успішним є виступ, під час якого вдається позбавитись цієї ієрархії.

Щоб цього досягти, можна розпочати з таких простих речей, як реорганізація кімнати - не сцена, а круглий стіл, наприклад.

Важливо стояти або сидіти на одному рівні з аудиторією та ставити запитання.

Рецепт, аби подолати хвилювання, простий.

"Не сприймайте себе серйозно. Серйозно. Не робіть цього. Замість того, щоб уявляти аудиторію голою, уявляйте себе. Адже ви насправді такі, коли виступаєте".

За день до виступу Еро радить подивитись серіали, виспатись, сходити на прогулянку та не думати про сам виступ.

Безпосередньо перед виступом важливо не бути одному та спілкуватись з іншими промовцями, якщо такі є.

"Ви помітите, що інші також хвилюються. І це вас заспокоїть. Це такий людський закон - нещасність інших роблять людей щасливими :)"

КРІС АНДЕРСОН

куратор TED; після тривалої кар'єри в журналістиці та видавничій справі у 2002 році став куратором конференції TED, і розробив її як платформу для ідей, вартих поширення

Напевне, немає єдиної формули успішної промови. Однак Кріс Андерсен, який послухав вже тисячі виступів TED, має чотири поради, як зробити публічний виступ успішним.

Одна головна ідея

Не потрібно намагатись розповісти про все на світі, виділіть одну ключову ідею, яку ви хочете донести.

"Ідеї - це складні речі; вам потрібно зменшити зміст, щоб зосередитись на єдиній ідеї, якою ви найбільше захоплюєтесь, та дати собі шанс пояснити одну річ як слід".

Зацікавте публіку

Знайдіть щось, чого слухачі не знають. Саме це зацікавить їх дізнатись більше про вашу ідею.

"Не залишайте слухачів байдужими… Зацікавте публіку. Ставте інтригуючі, провокативні запитання, щоб визначити, що незрозуміло й потребує пояснень.

Якщо ви помітите прогалину в кругозорі глядачів, вони відчують потребу провести місток через це провалля знань.

Як тільки ви викличете в них це бажання, вам буде набагато легше почати будувати свою ідею".

Говоріть мовою аудиторії

Не забувайте говорити простими та зрозумілими словами.

Не використовуйте складні терміни, які аудиторія навряд чи зрозуміє.

"Будуйте ідею, крок за кроком, відштовхуючись від понять, які публіка вже розуміє. Промовці часто забувають, що чимало термінів та понять, з якими вони живуть, є цілком невідомими для їхньої публіки".

Зробіть вашу ідею вартою поширення

"Якщо ідея служить тільки вам чи вашій організації, тоді вона не варта того, щоб нею ділитись. Публіка буде дивитись крізь вас.

Та якщо ви вірите, що ваша ідея здатна поліпшити чиєсь життя, змінити на краще чиєсь майбутнє, чи надихнути когось зробити щось по-іншому, тоді ви маєте ключовий інгредієнт для справді чудової промови, і це буде чудовим подарунком для них і для всіх нас".

Невдовзі відбудеться 10-та конференція TEDxKyiv: Спадок Майбутнього, де півтора дні учасників чекатимуть нові ідеї та натхнення. Деталі на www.tedxkyiv.com

УП.Життя є інформаційним партнером події.

Титульні фото: Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні