5 правил, що має знати дитина, щоб не захворіти в школі – МОЗ

Гострі та хронічні захворювання від кишкових інфекцій до грипу виникають внаслідок недотримання правил гігієни.

Саме тому, щоб вберегти дитину від хвороб у школі, необхідно навчити її базовим правилам гігієни. Яким саме, пояснили у міністерстві охорони здоров'я.

1

Не торкатися обличчя забрудненими руками

Патогенні організми часто поширюються, коли дитина торкається предмета, забрудненого мікроорганізмами, а потім торкається власного обличчя, очей, носа або рота.

2

Дотримуватися правил гігієни при чханні та кашлі

Вчіть дітей під час чхання або кашлю прикривати рот та ніс одноразовою паперовою серветкою або паперовим носовичком та викидати їх у смітник одразу після використання.

Якщо серветки немає, не можна закривати обличчя руками, краще зробити це за допомогою рукава чи зігнутої в лікті руки.

Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися.

Після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки. У разі відсутності такої можливості –використовувати одноразові серветки з антисептичними розчином або розчин розпилити безпосередньо на руки та витерти сухою паперовою серветкою, а за відсутності – сухою і чистою тканиною.

3

При появі у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати вдома, щоб попередити можливі ускладнення та передачу збудника іншим.

Батькам варто якомога швидше проконсультуватися з лікарем та забезпечити дитині належний догляд, згідно з рекомендаціями фахівця.

У школу можна повертатися після повного одужання.

3

Регулярно мити руки

Поясніть дитині, що регулярне миття рук з милом – перше та основне правило гігієни.

Змалечку діти мають розуміти, що людина бере руками різні предмети: олівці, книги, зошити, м’ячі, гладить тварин, торкається меблів та ручок дверей тощо. На всіх цих предметах є бруд та мікроби, які часто залишаються на шкірі пальців та долоні. Якщо їсти немитими руками чи торкатися обличчя, збудники хвороб можуть потрапити в організм.

Навчіть дитину після миття рук закривати кран паперовим рушником чи серветкою, адже на крані також може бути багато мікробів.

Якщо мило та вода недоступні, можна використовувати дезінфікуючий засіб для рук, який містить щонайменше 60% спирту.

Також догляду потребують і нігті на пальцях рук та ніг. Дітей потрібно вчити регулярно підстригати та чистити нігті, а також не дозволяти гризти нігті.

4

Притримуватися гігієни харчування

Крім обов'язкового миття рук перед їжею, діти повинні слідкувати, щоб посуд, яким вони користуються, був чистим та непошкодженим.

Крім цього, не можна ділитися посудом з друзями чи користуватися чужими столовими приборами, склянками та посудом.

5

Розуміти важливість особистої гігієни

Школярі, які відвідують спортивні секції чи танцювальні гуртки, мають пам'ятати про те, що не можна ділитися одягом та формою, рушниками, губками, а також засобами особистої гігієни (наприклад, антиперспірантами), а також зберігати брудний або вологий одяг та спорядження в шафці чи сумці.

Одяг потрібно прати, а спорядження – чистити.

Сумки та рюкзаки теж повинні бути чистими, особливо від залишків продуктів харчування та бруду.

Крім цього, діти повинні мати змогу (відповідні умови) приймати душ після інтенсивних тренувань.

Усі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні