Робота "тільки для чоловіків": Facebook звинуватили у дискримінації жінок

— 20 вересня 2018, 11:39

Facebook звинуватили у тому, що він свідомо таргетує новини про вакансії і залежно від побажань роботодавця показує їх лише чоловікам.

Через це кілька активісток Американського союзу захисту громадянських свобод (ACLU) поскаржились комісії з рівних можливостей в сфері зайнятості, пише Independent.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

Скаргу подали від імені трьох жінок з різних штатів, які нібито не бачили оголошення про вакансії у сферах, які традиційно вважають "чоловічими", хоча вони мають кваліфікацію, щоб обіймати ці посади.

Зокрема, це стосується роботи покрівельника, продавця шин, механіка та інженера з безпеки у 2017-2018 роках.

Для десятка роботодавців система таргетування відокремлювала аудиторію оголошення про вакансію. Наприклад: "чоловіки, віком 25-35 років, мешкають або нещодавно перебували поблизу Філадельфії, штат Пенсильванія".

[L]"Коли роботодавці хочуть знайти кандидатів на роботу, Facebook виконує практично всі необхідні функції агентства з працевлаштування та маркетингової фірми", – йдеться в тексті скарги.

Представниця проекту захисту прав жінок в межах ACLU Шервін каже, що система автоматично відсіювала і тих, які не вказували свою стать.

Перехід за оголошенням, доступним тільки для чоловіків, відкривав ще низку подібних вакансій.

"Оскільки жодна жінка не бачила цих об'яв, вона не мала можливості ознайомитися не лише з робочими місцями, вказаними в оголошеннях, але і будь-якими іншими подібними можливостями.

Наші профілі даних не повинні визначати, яка інформація буде нам доступна, коли йдеться про економічні можливості" – впевнена Шервін.

У США орієнтація оголошень про роботу за статтю є незаконною від 1964 року.

Закон забороняє дискримінувати особу через "расу, колір, релігію, стать чи національне походження".

Facebook уже відповів на скаргу. У своєму виступі прес-секретар соцмережі Джо Осборн заявив, що компанія проти будь-яких виявів дискримінації й лише торік посилила систему, яка протидіє утискам та обмеженням. Зараз звинувачення вивчають юристи Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні