Хто такі ехоїсти та чому бути ними – небезпечно? Пояснюють психологи

— 24 вересня 2018, 16:24

Зазвичай в оточенні кожної людини є нарциси – це люди, які настільки люблять і цінують себе, що здатні маніпулювати людьми для досягнення своєї мети. При цьому почуття інших їх не цікавлять.

[L]Поняття нарцисизму походить з грецького міфу, що оповідає про Нарциса, який закохався у власне відображення, пише The Daily Mail.

Але у цьому міфі була й інша героїня. Її звали Ехо. Боги позбавили її власного голосу, і вона могла повторювати лише слова того, хто заговорив з нею. Врешті вона закохалася у Нарциса і померла через невзаємне кохання.

Тільки зараз психологи починають бачити Ехо в людях.

Фото Rawpixel / Depositphotos

"У той час, коли нарциси прагнуть почувати себе особливими, "ехоїсти" бояться цього", – пояснює психолог, викладач Гарвардської медичної школи та автор книги "Переосмислення нарцисизму" Крег Малкін.

Саме він і створив термін "ехоїст".

Психолог пояснює, що це – феномен, що стає дедалі поширенішим. Його розуміння може зробити наші взаємини більш здоровими та щасливими.

Часто люди у шлюбі відлунюють потреби та бажання одне одного, втрачаючи власну ідентичність у емоційному хаосі стосунків.

"Ехоїзм – найкраще продумана стратегія виживання", – каже Малкін.

Зазвичай ехоїсти – люди, які навчилися придушувати власні почуття та потреби, бо класично їх виховують батьки-нарциси.

Пізніше, прагнучи відтворити стосунки, що були притаманні його сім'ї, ехоїст закохується у нарциса. А нарцис у свою чергу знову нівелює емоційний простір ехоїста.

"Ехоїсти думають: "Якщо я хочу бути у безпеці та щоб мене любили, я маю переконатися, що прошу від людей настільки мало, наскільки це можливо, і віддаю так багато, скільки можу".

Вони часто навмисно звертаються до нарцисів, тому що вони настільки бояться стати тягарем, що для них мати когось, хто займає весь простір, як це часто роблять нарциси, – це полегшення", – розповідає психолог.

За словами психотерапевта, яка спеціалізується на нарцисивному зловживанні, Сари Девіс, партнери нарцисів, як правило, найдобріші, найприємніші та прості люди, яких тільки можна зустріти.

"Це не означає, що вони наївні або дурні. Насправді, навпаки.

Зловживання нарцисів дуже недооцінюється. Динаміка взаємин часто призводить до того, що ехоїсти постійно почувають себе винуватими і думають, що успіх стосунків – це їх відповідальність", – стверджує психотерапевт.

Вона переконана, що визнання своєї ехоподібної поведінки має вирішальне знання. Це допомагає уникнути такої моделі стосунків.

Перший крок у напрямі формування здорових взаємин – визнання власних потреб.

"Коли знову починаєте винуватити себе після поганого спілкування, запитайте себе: "Чи дійсно я зробив щось не так? Або я розчарований чи злий, але боюся відчути це?"

Це – початок усвідомлення того, що ви маєте потреби та уподобання.

Ви маєте голос – просто навчилися замовчувати", – каже Малкін.

Реклама:

Головне сьогодні