€4 тисячі штрафу за подарунок і букет: як карають німецьких вчителів за презенти від батьків

— 3 вересня 2018, 12:57

У 2011 році в Берліні вчительці довелося виплатити штраф у розмірі €4 тисячі за подарунок і букет від батьків своїх учнів.

Сума подарунку і квіти коштували батькам €210, тоді як максимальна сума подарунку, яку можуть приймати державні працівники у Німеччині, €10, пише DW.

Фото amelaxa / Depositphotos

Тоді ця справа набула широкого розголосу.

Утім, сферу освіти у Німеччині регулює земельне законодавство. Це означає, що кожна федеральна земля може встановлювати власні норми.

У столиці Німеччини, наприклад, діють суворі правила: сувеніри дорожче €30, які учні придбали спільно, не заборонені, але про подарунки вартістю вище доведеться звітувати керівництву школи.

[L]Водночас від подарунків, вартість яких перевищує €50, слід відмовитися або попросити згоди у міського відділу народної освіти.

У той же час в Північному Рейні – Вестфалії встановлені більш гнучкі правила. Тут дозволено приймати книги для шкільної бібліотеки, вироби учнів, канцелярські товари, квіти і шоколадні цукерки.

Водночас у Вестфалії заборонено дарувати подарункові сертифікати, авіаквитки, надання пільг і безпроцентних позик, запрошення у відпустку.

Крім того, керівництво школи може вводити власні обмеження.

Також неоднозначно можуть сприйняти і знаки уваги вчителям у позанавчальний час. Наприклад, спільний похід в ресторан може закінчитися неприємностями.

Ідеальний подарунок німецькому вчителю з нагоди початку навчального року або його закінчення – провести пікнік на задньому дворі навчального закладу.

Реклама:

Головне сьогодні