Чому сонце варто впускати в приміщення і як воно впливає на пил – дослідження

— 18 жовтня 2018, 17:09

Сонячне світло може виконувати роль дезінфікуючого засобу.

Фото DragonImages / Depositphotos

Коли промені світла проникають через вікна, бактерії у побутовому пилу вмирають, пише The Daily Mail.

[L]На це вказує дослідження учених з Університету Орегону. Вони зібрали пил з пилосмоків у чашки Петрі і залишили його у 11 кімнатах площею 4,3 метри квадратних на 90 днів.

У частині цих кімнат не було сонячного світла. У інші ж потрапляло сонячне або ультрафіолетове світло.

Потім дослідники проаналізували склад пилу і з'ясували, що сонячне світло знищило бактерії Saccharopolyspora rectivirgula, які можуть стати збудниками гіперчутливого пневмоніту, якщо їх вдихати.

Пил з темних кімнат містив 12% живих і здатних до розмноження бактерій, тоді як у кімнатах, у які потрапляло світло їх було лише 6,8%, а там, де було УФ-випромінювання, – 6,1%.

Учені впевнені, що сонячне світло – бактерицид. Утім, їм потрібно більше досліджень, щоб зрозуміти основні причини зміни мікробіома пилу після потрапляння на нього світла.

"Існує безліч процедур, що запобігають інфікуванням в лікарнях. У майбутньому ми також хочемо додати до них сонячне світло як дешевий та простий спосіб", – розповідає керівник дослідження доктор Ашакан Фахимипур.

За його словами, люди проводять більшу частину свого часу в приміщенні, тому уникнути впливу частинок пилу неможливо.

"Важливо розуміти, як характеристики наших будинків впливають на пилову екосистему, так як це може впливати на наше здоров'я", – каже він.

Реклама:

Головне сьогодні