Генетично модифіковані діти. В Китаї народилися двійнята, стійкі до ВІЛ

— 28 листопада 2018, 14:26

Китайський генетик Хе Цзянькуй заявив, що йому вдалося створити перших у світі генетично модифікованих дітей.

Він стверджує, що коригував ДНК дівчат-близнючок Лулу і Нани, які народилися кілька тижнів тому, пише AP.

Зображення ілюстративне. Фото Depositphotos/oksun70

Завдяки його роботі дівчатка мають пожиттєвий імунітет від ВІЛу.

Діти абсолютно здорові. Вчені контролюватимуть стан здоров'я двійнят весь перший рік, а далі час від часу спостерігатимуть за їхнім розвитком аж до повноліття.

Самих дівчаток Хе Цзянькуй журналістам не показав, наголосивши на тому, що сім'я хоче анонімності.

Хе Цзянькуй каже, вони не єдині, над чиїми генами він працював. Ще одна експериментальна вагітність нині на дуже ранньому терміні та потребує подальшого контролю.

Науковець тримав свої експерименти в секреті від всіх. Навіть університет, в якому він працює не знав про досліди генетика.

Чоловік випустив серію роликів на Youtybe, де пояснює хід своїх дослідів.

Достеменного підтвердження експерименту, окрім слів самого науковця, немає.

Хе Цзянькуй заявив про дослід у ексклюзивному інтерв'ю для агенції АР та за кілька днів після цього – на Всесвітній конференції по редагуванню генома у Гонконгу.

[L]Вчений заявив, що результати його роботи вже опубліковані в одному з наукових журналів, однак не уточнив у якому.

Світова наукова спільнота дуже різко відреагувала на такий експеримент.

Генетичне редагування людей заборонене у багатьох країнах світу, воно прирівнюється до експериментів над людьми та вважається неетичним.

Південний науково-технічний університет, де працює вчений вже випустив офіційну заяву.

Керівництво заявило, що шоковане такою новиною про науковця, який упродовж всього експерименту перебував у неоплачуваній відпустці і закликає створити незалежну комісію для розслідування цього інциденту.

The Guardian пояснив, як стало можливим генетичне редагування.

Що таке редагування гена?

Вчені порівнюють цю процедуру з функцією виправлення орфографічних помилок у вордівських документах в комп'ютері. Замість фіксації потрібних слів, генетичне редагування перезаписує ДНК, біологічний код живого організму.

За допомогою генетичного редагування дослідники можуть відключати певні гени, виправляти мутації, змінювати активність генів.

Нащо редагувати гени?

Методика має великий потенціал у лікуванні або профілактиці захворювань людини.

Медицина налічує тисячі генетичниз розладів, які можуть передаватися з покоління в покоління. Деякі з них мають дуже тяжкі наслідки. Це не рідкість, кожна 25-та дитина має генетичну хворобу. Найбільш поширені: муковісцидоз (захворювання ендокринної системи), серповидноклітинна анемія та м'язева дистрофія.

Науковці, які займаються генетичним редагуванням, кажуть, ця методика дозволить лікувати ці хвороби. Крім того, вчені заявляють, завдяки редагуванню генів вже вийшло змусити імунітет людини боротися з раком і стита невразливим до ВІЛ.

Існує перспектива виправлення дефектних генів, які провокують хвороби у нащадків, однак цей напрям потребує додаткового вивчення. Невідомо, чи не матимуть такі дії негативних наслідків.

То як це працює?

Існує багато способів редагування генів, але найбільшим проривом за останніх років став молекулярний інструмент під назвою Crispr-Cas9.

Фото Depositphotos/alexraths

Він використовує направляючу молекулу, щоб знайти певну ділянку у генетичному коді організму – наприклад, мутований ген – який потім розрізають ферментом (Cas9).

Коли клітина намагається виправити пошкодження, він вимикає цей ген.

Можливі й інші види "генетичного ремонту". Наприклад, щоб "відремонтувати" дефектний ген, вчені можуть вирізати мутовану ділянку ДНК і замінити її здоровою.

Але як дістатися до потрібної ділянки ДНК?

Це дуже складно. Один із способів полягає в тому, щоб змустити молекули, що модифікують гени, у нешкідливі віруси, які заражають певні типи клітин.

Віруси вводять у кров'яний рух або безпосередньо в уражені тканини. Після того, як віруси вторгнуться у клітини-мішені і вивільняють молекули, що модифікують ген.

У 2017 році вчені в Техасі використовували цей підхід для лікування м'язової дистрофії Дюшенна у мишей. Наступним кроком є ​​клінічне випробування у людей.

Що може піти не так?

Сучасне редагування генів досить точне, але, звісно, не ідеальне.

Навіть дві ідентичні процедури можуть мати різні наслідки. Під час процедури можна "промахнутися" і зачепити не ту ділянку ДНК, яка потрібна. Крім того, невідомо, як виправлена ділянка вплине на здорові ділянки ДНК.

Чи існує загроза "дизайнерських немовлят"?

Дослідним шляхом з'ясували, виправляти генетичні хвороби можна не лише у дорослих і дітей, а й у ембріонів.

Вчені кажуть, будь-які зміни, які генетики чинять над ДНК ембріонів, будуть мати вплив на всі клітини організму майбутньої людини і передадуться дітям.

Тому критично важливо не допускати жодних помилок або дій, які мають побічні ефекти.

Критики етичного аспекту питання говорять про "дизайнерських дітей", мовляв, скоро можна буде запрограмувати висоту дитини, додати їй розуму або ще якусь зовнішню чи якісну ознаку. Втім, науковці кажуть, такі риси можуть визначати тисячі генів. Більшість з них невідомі. Тому така перспектива залишається дуже далекою.

Реклама:

Головне сьогодні