4 причини, чому коти так дивно поводяться. Відео TED

Стрибають, як навіжені, мурчать, хапають здобич, лазять по деревах і у різні закутки, крадуться…

Відео з котиками набирають на YouTube мільярди переглядів.

Вони уміють нас розвеселити.

Така дещо дивна котяча поведінка – і кумедна, і незрозуміла – багатьох змушує запитувати: "Чому коти так роблять?", йдеться у навчальному відео Ted-Ed.

І ось пояснення.

Коти завжди були хижаками-самітниками для менших тварин і, водночас, здобиччю для більших м'ясоїдних.

За таких обставин виживання їхнього виду залежало від важливої інстинктивної поведінки, яку ми досі помічаємо у диких і домашніх котів.

Хоча котячі звички вашої Мурки видаються дивними, у дикій природі ця ж поведінка, яка була природно притаманна котам протягом мільйонів років, зробила б її суперкотом.

А це 4 простих причини такої поведінки.

1

Видиратись на карнизи, шафи, світильники

Завдяки унікальній будові м'язів і здатності добре зберігати рівновагу коти вилізали якнайвище, щоб оглядати свою територію і шукати здобич.

Мурці не потрібні ці вміння, щоб знайти і вполювати обід сьогодні у своїй мисці, та інстинкти підказують, що оглядати кімнату з вершечка книжкової шафи – саме те, що їй слід робити.

2

"Полювання" на іграшки та речі

Як хижаки, коти завжди використовують нагоду, щоб полювати.

Оскільки їхня здобич переважно дрібна, у дикій природі їм потрібно було часто харчуватись, використовуючи стратегію "переслідуй, нападай, вбивай, їж", аби бути ситими.

Ось чому Мурка полюбляє переслідувати іграшки і накидатись на них, а ще їсти невеликими порціями вдень і вночі.

3

Точить кігті об диван, крісло, ліжко...

Диким котам були потрібні гострі кігті, щоб лазити, полювати і захищатись.

Точіння кігтів об найближчу поверхню допомагало їм підтримувати форму, розминати м'язи спини і лап, і навіть позбуватись стресу.

Тож не те щоб Мурка ненавиділа ваш диван, крісло, пуф, подушки, штори і все інше, що опиняється поблизу неї.

Вона роздирає ці речі на клапті, дбаючи про гостроту своїх кігтів, тому що саме це й робили її предки, аби вижити.

4

Чому лізе у різні щілини

У природі дрібна здобич часто ховається у вузьких щілинах, тож звичку Мурки залазити у різні місця можна пояснити тим, що її туди приваблює та ж цікавість, яка допомагала забезпечити продовження її виду протягом мільйонів років.

Як тварини, котрі могли стати здобиччю, коти розвивали певні навички, щоб їх не піймали, і в дикій природі ті, які найкраще вміли уникати хижаків, виживали.

Тож у вашому домі Мурка – експерт із проникнення у невеликі щілини, різноманітних пошуків і ховання у несподіваних місцях.

Це теж пояснює, чому вона любить, коли її лоток чистий і без запаху. Так її місцезнаходження буде важче виявити хижакам, які можуть нишпорити навколо, принюхуючись.

Враховуючи все, що ми знаємо про котів, схоже на те, що їхня найхарактерніша поведінка є все ж найзагадковішою.

Коти можуть мурчати з абсолютно різних причин, наприклад, від радості, стресу чи голоду.

Та, що цікаво, частота їхнього мурчання – від 25 до 150 герц – є такою, що може стимулювати регенерацію тканин.

Тож, крім того, що мурчання Мурка чудово допомагає заснути, припускають, що воно ще й лікує її м'язи і кості, а, можливо, й ваші теж.

Вони еволюціонували водночас як хижаки-самітники, які полювали і вбивали, щоб поживитись, і обережна здобич, яка ховалась і тікала, щоб врятуватись.

Тому сьогодні коти ще володіють багатьма із тих же інстинктів, які допомагали їм виживати у дикій природі протягом мільйонів років.

Можливо, вас зацікавить:

Реклама:

Головне сьогодні