Вуглецевий слід: як ми його створюємо, чому цим шкодимо довкіллю і що з цим можна вдіяти

Вуглецевий слід: як ми його створюємо, чому цим шкодимо довкіллю і що з цим можна вдіяти

Любов до м’яса, звичка купувати новий телефон щодва роки, подорож літаком і використання газового котла негативно впливають на довкілля.

Існує показник, який дозволяє виміряти безпосередній вплив кожної людини, компанії чи навіть країни на навколишнє середовище це вуглецевий слід.

***

Небезпечні кліматичні зміни стали мотиватором для Ілона Маска створити компанію "Space X" та навіть змусили Китай, найбільш індустріальну країну світу, приєднатися до кліматичної угоди.

Глобальне потепління, підняття рівня світового океану, кислотні дощі та зміна клімату загалом – це майбутнє людства.

ВІДЕО ДНЯ
Фото:Mirage3/Depositphotos

Впродовж останнього століття середня температура на Землі, за оцінкою NASA, зросла від 0,6 до 0,9 °C. Вина всьому – вуглекислий газ.

Якщо ми продовжуватимемо в тому ж дусі, виникне загроза не лише для нас, але й для всього живого.

Індивідуальний вуглецевий слід можна визначити на основі чинників, об’єднаних у 4 категорії: їжа, транспорт, дім та речі.

Ми сформулювали кілька порад, що допоможуть жити еко-відповідально.

Їжа

Зважайте на свій раціон

Найшкідливіші для довкілля традиційно лишаються м’ясні та молочні продукти, точніше – їхнє виробництво.

Фото: Valentyn_Volkov /Depositphotos

Провідні міжнародні організації ООН, Всесвітня організація з продовольства та сільського господарства (FAO), Worldwatch Institute та інші закликають відмовитися від м’яса через його численні негативні наслідки для довкілля та людини.

The Guardian, посилаючись на наукові звіти, навіть стверджують, що відмовитися від м’яса – найкраще, що може зробити людина одноосібно для збереження природи.

Перетворення тварини у філе – суцільні викиди вуглецю.

М’ясна компанія витрачає багато енергії, користується транспортом і використовує пакування, тому споживати м’ясо не варто.

Надавайте перевагу сезонним продуктам

Купівля місцевої їжі, як правило, призводить до зменшення вуглецевого сліду.

Фото: sonyakamoz/Depositphotos

Тренд локальних сезонних продуктів підхопили ресторани та магазини багатьох країн, у тому числі й України.

Сезонну їжу не треба транспортувати з-за кордону, а при її вирощуванні не використовувати багато хімічних добрив.

[BANNER1]Проте транспорт становить лише 1/10 викидів від усього процесу виробництва продукту, тож не сильно обмежуйте себе цим пунктом. Адже взимку організм збунтується проти гіповітамінозу.

Якщо ви вже вирішили купити вирощену не у ваших краях їжу, зверніть увагу на термін її свіжості.

Чим довше овоч/фрукт залишається свіжим, тим ймовірніше, що його перевозять більш екологічним видом транспорту - судном, аніж літаком.

У своїй книзі "Наскільки поганими є банани? Вуглецевий слід всього" (How Bad are Bananas?: The Carbon Footprint of Everything) Майк Бернерс-Лі розповідає, що споживання банану практично не приносить шкоди довкіллю, бо його транспортують кораблем.

Органічну спаржу натомість транспортують літаком через її короткий термін свіжості, що виливається у значну шкоду для довкілля.

Не довіряйте шлунку на закупах

Купуйте продукти так, щоб потім не доводилося викидати.

Відходи небезпечні для атмосфери, адже під час розкладання органіки виділяється метан.

Він сприяє виникненню парникового ефекту, який прискорює темпи глобального потепління.

До прикладу, у Великій Британії щорічно викидають продуктів харчування, що еквівалентні 14 мільйонам тонн викидів вуглецю.

Щороку таку ж шкоду довкіллю приносять сім мільйонів автомобілів.

Такі розрахунки надали WRAP (Програма дій з відходів та ресурсів) та WWF (Всесвітній фонд дикої природи).

Якби харчові відходи були окремою державою, за кількістю викидів вуглецю така країна була б на третьому місці у світі після Китаю та США, стверджує Європейська комісія.

Науковці, які провели експеримент з двома групами людей (голодними та ситими) радять не ходити в магазини на голодний шлунок, адже ймовірність зайвої покупки значно збільшується.

Транспорт

Пересідайте на велосипеди та забудьте ціни на пальне

Транспорт займає провідну позицію в нанесенні шкоди довкіллю: внаслідок спалення бензину в атмосферу потрапляє велика кількість вихлопних газів.

Наприклад, у ЄС транспорт є джерелом чверті усіх викидів вуглецю.

Крім цього, є ще кілька причин полюбити двоколісних.

Фото: Gpointstudio/Depositphotos

По-перше, пересуватися на велосипеді дешевше.

По-друге, чим більше з’явиться велосипедистів, тим краще розвиватиметься велосипедна інфраструктура міста.

І по-третє, ви самі обираєте, де зупинитися, не звертаючи уваги на водія чи наявність місця для паркування.

Насолоджуйтеся дорогою якнайдовше

Згадайте, як це чудово: проїхатись автобусом, поїздом чи навіть кораблем.

Якщо хочете бути еко-дружніми, забудьте про літак. У найвіддаленіші куточки Землі варто добиратися кораблем, а в близькі регіони – наземним транспортом.

Поїздка літаком шкідливіша для природи у 20 разів, ніж подорож поїздом та у 3,5 рази, аніж подорож звичайним автомобілем через значне використання палива.

Про це йдеться у дослідженні European Environmental Agency 2014 року.

Агентство поділило кількість викинутого вуглецю на кількість пасажирів та кількість кілометрів, так розрахувавши, наскільки кожен вид транспорту є шкідливим.

У кульках кількість грамів вуглецю викинутих на один кілометр одним пасажиром. Джерело: Institute for Sensible Climate

Дім

Запасіться пледом

Опалення ще один шкідливий процес для довкілля через викид безлічі небезпечних елементів і сполук.

Старайтеся підтримувати якомога нижчу, але максимально комфортну температуру в приміщенні.

Фото: ViktoriaSapata/Depositphotos

Знизивши термостат на 1°C, ви зменшите кількість використаної енергії на 10%.

Цей принцип стосується й кондиціонера: чим менше ви ним користуєтеся, тим більше заощаджуєте гроші та вуглець.

[BANNER2]Уникайте системи центрального опалення та надавайте перевагу тепловому насосу.

Значно ефективніше утеплити будинок та купити ущільнювачі для вікон і дверей.

Кілька простих кроків допоможуть не лише зменшити рахунок за опалення, але й значно підвищити температуру повітря в оселі.

А приємним бонусом буде зменшення вашого негативного впливу на природу.

Навчіться вимикати світло

Освітлення може становити до 15% рахунку за електроенергію.

Його можна зменшити, просто вимкнувши світло, коли воно не потрібне.

Пам’ятайте: домашні улюбленці й без світла добре орієнтуються в просторі.

Не залишайте пристрої в режимі зарядки довше, ніж потрібно.

Проте, якщо ви користуєтесь альтернативними джерелами енергії, природа не засудить вас за надмірне вживання електроенергії.

Не живіть за принципом "Сам удома"

Чим більше людей живе в одному будинку, тим менше витрачається енергії.

До прикладу, двоє людей, мешкаючи квартирі площею 50 м2, витрачають більш ніж удвічі менше енергії, ніж одна людина, що проживає в такій же квартирі.

Речі

Поділяйте не лише емоції, але й речі

Радимо відмовитися від негативного ставлення до секонд-хенду, якщо таке є.

Створення нових речей вимагає значної кількості енергії та ресурсів, а повторне використання старих речей суттєво зменшує ваш вуглецевий слід.

Загалом купівля речей може становити приблизно чверть індивідуального вуглецевого сліду.

Вуглецевий слід можна частково компенсувати.

Згадаймо шкільні уроки біології: у процесі фотосинтезу рослини перетворюють вуглекислий газ на кисень.

Посадивши кілька дерев та обгородивши себе кімнатними рослинками, ви зможете зменшити тиск вашого вуглекислого сліду на атмосферу й водночас дихати більш чистим повітрям.

Проте пам’ятайте, що різні рослини переробляють різну кількість вуглекислого газу.

Секвої, осики та дуби утворюють найбільше кисню, тому посадіть їх біля дому чи деінде.

Свій вуглецевий слід можна виміряти тут.

Юлія Поскробок, журналістка, для УП.Життя

Можливо, вас зацікавить:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні