Скільки відкладати на дитину: коли почати і навіщо це робити

— 12 лютого 2019, 13:02

В ідеалі готуватися до зачаття дитини треба заздалегідь.

Про це часто говорять лікарі та психологи, однак таке в Україні досі не почуєш від тренерів з фінансової грамотності.

Фото exit.near.gmail.com/Depositphotos

А дарма.

З появою малюка в родині витрати зростуть, кількість вільного часу скоротиться і додасться купа різних питань, які треба дуже терміново вирішувати, нагадує ресурс Medium.

Наприклад, перший рік життя дитини у Великій Британії коштує понад 30 тисяч доларів. Це підрахувало спеціалізоване видання The Bump.

Це витрати на одяг та дитячі товари, харчування, медичне страхування або візити до лікаря, можливе лікування та профілактику захворювань, догляд за дітьми та можливу втрату доходу за умови неоплачуваної відпустки.

В Україні, звісно, сума відрізнятиметься від цієї, однак пункти витрат точно збігаються.

Їх може бути більше або менше, залежно від обставин. Але це підтверджує тезу: чим раніше ви почнете відкладати кошти у "дитячий фонд", тим краще.

Як налаштуватися на фінансові зміни, якщо ви плануєте дитину:

  • Зробіть приблизні підрахунки ймовірних витрат на місяць. Поцікавтеся, скільки в середньому коштують підгузки, дитяче харчування, візит до лікаря (якщо ви плануєте відвідувати приватного спеціаліста).
  • Визначили приблизну суму? Спробуйте відкладати її щомісяця, наче у вас вже є дитина. Це допоможе вам звикнути до скорочення бюджету.
  • Не переставайте відкладати на те, на що відкладали раніше. Якщо у вас є скринька "на чорний день" або "на щасливу пенсію" не забувайте про неї. Можете зменшити щомісячний внесок туди, однак з плануванням дитини не забувайте про нього.

Британські тренери з фінансової грамотності порівнюють витрати на дитину зі спробами заощадити на новий будинок. Однак, заощадження на будинок координувати легше.

Більшість експертів радять зекономити 20% ймовірної вартості будинку до того, як би плануватимете робити перший внесок.

Якщо ви обираєте, на що спочатку відкладати гроші – на квартиру чи дитину – діліть заощадження на дві частини, але дитині рекомендують надати пріоритет.

Орендувати житло трохи довше, аніж ви планували, не так і жахливо. А ось зрозуміти, що чекаєте дитину і у вас немає на це грошей – більш хвилююче.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні