Серце бігуна проти серця плавця: вчені намагалися з'ясувати, чиє сильніше

— 12 квітня 2019, 16:34

Регулярні фізичні вправи впливають на роботу серця і навіть змінюють його вигляд.

Кардіологи знають, у людей, які займаються спортом, лівий шлуночок стає більшим та сильнішим та ефективнішим на відміну від тих, хто веде сидячий спосіб життя.

Але чи всі види спорту однаково впливають на цей м'яз?

Фото VaDrobotBO/Depositphotos

Вчені вирішили перевірити, чи працюють однаково серця бігунів та плавців, пише The New York Times.

Дослідники з Університету Гвельфа в Канаді в кооперації з низкою інших установ провели експеримент, щоб з'ясувати, чим відрізняються серця спортсменів.

Вони набрали 16 професійних бігунів та 16 плавців, які займалися різними техніками бігу та плавання.

Чоловіків та жінок попросили прийти в лабораторію для перевірки роботи серцево-судинної системи, але до цього 12 годин не займатися фізичними навантаженнями.

У спортсменів заміряли частоту серцевих скорочень, кров'яний тиск, робили ехокардіограми, які відображають і структуру, і функціонування органу.

Ніхто не здивувався, коли з'ясувалося, що у всіх учасників експерименту було відмінне здоров'я. Частота пульсу у них коливалася у межах 50 ударів на хвилину, при чому, у бігунів показники були трохи нижчими від плавців.

Звернули вчені увагу й на стан лівих шлуночків спортсменів.

Виявилося, що у шлуночки бігунів швидше наповнювалися кров'ю і швидше скорочувалися, аніж у плавців. Теоретично, це пришвидшує циркуляцію крові у них в організмі.

Однак, автори дослідження кажуть, це не обов'язково означає, що серця спринтерів і марафонців сильніші, аніж у тих, хто щоденно займається у басейні.

Оскільки плавці під час занять спортом перебувають у горизонтальному положенні, їхнім серцям не треба бороти силу тяжіння, аби повернути кров назад до серця. Їхній головний м'яз організму справді змінюється від занять плаванням – однак лише настільки, наскільки того вимагають навантаження.

Вчені кажуть, результати дослідження лише ще раз наголошують на важливості фізичних навантажень. І радять плавцям іноді пробігати пару кілометрів – щоб тримати серце в тонусі.

Варто зазначити, що подібне дослідження науковці проводили також у 2015 році.

Тоді з'ясувалося, що веслярі мали більшу м'язеву масу лівого шлуночка, аніж бігуни. Це робило їхні серця більш витривалими, але менш спритними у скороченні.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні