Понюхати язиком. Науковці вважають, в роті також є нюхові рецептори

— 24 квітня 2019, 17:23

Язик може не лише розпізнати смак, а й вловити запах.

Вчені з Monell Chemical Senses Center у Філадельфії з’ясували, що смакові рецептори, ймовірно, можуть розпізнавати аромат пише The Gurdian.

Перші дослідження науковці провели на генетично модифікованих мишах. Після того, як їхні здогадки підтвердилися, почали вивчати смакові клітини людей.

Виявилося, ці клітини містять контрольні білки, які є важливою складовою рецепторів, що можуть сприймати запахи.

Клітини, які розпізнають смак, реагували на аромати, як от від евгенолу (дає сильний аромат гвоздики), хоча концентрація речовини була занадто низькою, щоб відчути її смак.

Результати дослідження ставлять під сумнів теорію, що смак і запах їжі фіксується окремо в роті та носі і об’єднується в мозку, щоб створити загальну картину смаку.

Науковці планують використати цю інформацію у розробці методів боротьби з ожирінням. Вони вважають, низька концентрація відповідних ароматизаторів дозволить зменшити кількість цукру в їжі для людей, які борються із зайвою вагою.

Про те, що клітини, які сприймають запах, є не лише у носі, свідчать й інші дослідження. Наприклад, професор Йоганес Фраснеллі з Квебекського університету каже, існують дані, що сперматозоїди на шляху до яйцеклітини керуються серед іншого й нюховими рецепторами теж.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні