Вчені виявили, що на Антарктиці росли дерева. Чому це важливо

— 4 квітня 2019, 11:19

Нам може здаватись, що тривожні заклики світу звернути увагу на глобальне потепління – дещо перебільшені.

Важко помітити поступові зміни, які можуть призвести до критичних подій.

Можливо, для розуміння серйозності ситуації допоможе порівняння.

Останній раз, коли рівень CO2 на планеті був таким як і зараз, на Антарктиці росли дерева, пише The Guardian.

Фото:Burdin/Depositphotos

На це вказують відбитки букової деревини, які знайшли на викопних рештках Пліоценової епохи.

За цими знахідками вчені припускають, що на Південному полюсі були дерева, рівень моря був на 20 метрів вищий, а температура на 3-4 градуси теплішою.

І все це при тому ж рівні діоксиду вуглецю, що і зараз.

За допомогою скам’янілостей рослин та записів щодо опадів, вчені з’ясували, що температура на Південному полюсі була на 20 градусів за Цельсієм вищою, ніж зараз.

Цей період тривав від 5,333 до 2,58 мільйона років тому.

Багато науковців використовують іноваційні комп’ютерні моделі, щоб передбачити наслідки глобального потепління, що спричинено людьми. Але погляд у минуле реального світу може дати науці нові пояснення.

Геофізик та дослідник питання зміни клімату у Імперському коледжі Лондона Мартін Сігерт стверджує, що епоха Пліоцену є гарним аналогом і може надати гарні уроки щодо майбутнього.

"Головна новина, що температура була теплішою на 3-4 градуси, а рівень моря на 15-20 метрів вищий, ніж зараз.

Це вказує на те, що не було материкових льодовиків Ґренландії, льодовиків Західно-Антарктичних льодових щитів та льодів Східної Антарктики".

Горючі корисні копалини (природні органічні сполуки, що мають здатність горіти – УП) продукували викиди CO2 в атмосферу дуже швидко. Але океани та атмосфера не відразу відповіли на це.

"Якщо ви включите духовку на 200 градусів, вона не відразу нагріється до цієї температури. Так само і з потеплінням клімату", – мовив Сігерт під час зустрічі Королівської метеорологічної спільноти.

Також він додав, що світова температура вже підвищилась на 1 градус за Цельсієм з початку індустріальної революції, коли рівень CO2 був 280 ppm (мільйонних часток).

Фото: Burdin/Depositphotos

Зараз цей рівень 412 ppm і він продовжує підвищуватись. І температура підвищиться на 3-4 градуси протягом наступних декількох століть.

Але танення льодовиків за думкою вченого займе більше часу.

"Це неймовірна знахідка, – каже директора British Antarctic Survey Джейн Френсіс.

Вчені знайшли відбитки південного бука. Я називаю це "Останні ліси Антарктики". Вони зростали при рівні CO2 400 ppm. Це те, до чого ми прямуємо".

Сігерт стверджує, що якщо ми не зупинимо викиди діоксиду вуглецю, то наприкінці сторіччя його рівень в атмосфері досягне 1000ppm.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні