Облради 5 областей гальмують закупівлі обладнання для першачків – Гриневич

— 9 квітня 2019, 13:46

Волинська, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська та Запорізька області під загрозою зриву вчасних закупівель обладнання для першого класу НУШ.

Про це заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, передає прес-служба МОН.

Фото: fotoksa/Deposiitphotos

За її словами, обласні ради Волинської й Івано-Франківської областей планують розподілити гроші для закупівлі обладнання для перших класів НУШ лише в травні, а Київська, Тернопільська та Запорізька області взагалі не мають розуміння щодо можливих термінів прийняття цього рішення.

Без такого розподілу місцеві органи самоврядування не можуть почати закупівлі, отже, у цих регіонах високий ризик зриву закупівель обладнання для класів НУШ до 1 вересня.

"Основна проблема в цих регіонах – з боку обласних рад, бо саме вони мають розподілити кошти.

Дуже важливо, щоб суспільство знало: якщо у Волинській, Івано-Франківській, Київській, Тернопільській та Запорізькій областях парти та шкільне обладнання не встигнуть поставити до 1 вересня – це провина вашої облради, яка не змогла зібратися, щоб просто віддати далі гроші на місця для закупівель.

Саме ці люди будуть винні в тому, що ваші діти не отримали парт, інших меблів та дидактичних матеріалів вчасно", – зазначила Лілія Гриневич.

Вона додала, що зараз є вже 12 областей-лідерів, що розподілили всі кошти і найближчим часом зможуть почати закупівлі.

Йдеться про:

Вінницьку

Дніпропетровську

Донецьку

Кіровоградську

Луганську

Одеську

Рівненську

Хмельницьку

Чернівецьку

Полтавську

Сумську

Львівську області.

Більш-менш за планом прямують ті регіони, що планують розподіл на квітень.

Серед них: Житомирська, Закарпатська, Миколаївська, Харківська, Черкаська, Чернігівська, Херсонська області та м. Київ.

"Ми маємо гіркий досвід минулого року, коли до 1 вересня місцевими органами самоврядування було освоєно лише 40% коштів на обладнання перших класів.

Тож маємо зробити все від нас залежне, щоб не допустити такої ситуації цьогоріч. Ми свою роботу над помилками зробили – віддали гроші з центрального бюджету на 2 місяці раніше – ще у лютому. Тепер і ви маєте зробити свою", – каже Гриневич.

Загалом на це нове обладнання уряд виділив 1 млрд 215 млн грн, з яких 950 млн грн передбачено для придбання меблів, дидактичних матеріалів та комп’ютерного обладнання, а ще 265 млн грн спрямовується для підвищення кваліфікації вчителів початкової школи.

Така ж субвенція виділялася й 2018 року для обладнання 1-х класів, які першими почали навчатися в межах реформи Нова українська школа.

Важливо:

Вступ у 1 клас: що важливо знати батькам, необхідні документи та правила

Реклама:

Головне сьогодні