Скажи "Ні" повітряним кулькам. Чому запускати їх в небо – не найкраща традиція

— 29 травня 2019, 10:35

Повітряні кульки у небі – яка чудова ідея відсвяткувати визначну подію – весілля або останній шкільний день.

"Але мало людей замислюється, що відбувається з кульками далі. Звісно, вони не просто розчиняються в повітрі", – пише на своїй офіційній сторінці у Facebook в.о. міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото:andrekaphoto/Depositphotos

Супрун разом з громадською організацією UAnimals пояснює, які саме шкідливі наслідки мають повітряні кульки та їхні залишки для довкілля і тварин, та чому слід відмовитися від цієї традиції.

Як це шкодить довкіллю

  • Повітряні кульки можуть подолати великі відстані, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни. Після відпускання в небо, вони потім падають назад на поверхню землі та у водойми. Термін розкладання кульок складає від 4 років, капронових стрічок — понад 100 років.
  • Натуральні латексні кульки класифікуються як пластикові відходи через зовнішні фізичні характеристики матеріалу. Вже доволі добре відомо, наскільки пластик шкідливий для довкілля, тварин та здоров’я людини. Про це можна почитати тут.
  • Яскраве забарвлення кульок та стрічок дуже приваблює тварин і птахів.
  • Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути залишки кульок, які можуть завдати їм шкоди. Коли тварина поглинає залишки кульки, вона може блокувати її шлунково-кишковий тракт. Внаслідок чого тварини більше не можуть їсти та гинуть від голоду.
  • Залишки повітряних кульок, що потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи інших невеликих морських створінь. Через це їх споживають в їжу більші морські тварини.
  • Птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати. Крім цього, вони також споживають залишки повітряних кульок в їжу. В одному з досліджень було виявлено, що повітряні кульки та їхні частини є провідною причиною загибелі морських птахів.
  • З огляду на дані наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

Активісти запустили флеш-моб #ековипускний із закликом до випускників відмовитися від запуску повітряних кульок. До флешмобу вже приєднуються.

В тому числі міністр освіти й науки України Лілія Гриневич.

Є й інші методи створити спогади — посадити дерева чи квіти або спільно знайти інші альтернативи повітряним кулькам.

Не варто свідомо забруднювати природу та шкодити тваринам і птахам, якщо існують більш дружні до довкілля способи відсвяткувати важливі події.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні