Вчені вирахували кількість кроків, яка знижує ризик передчасної смерті у літніх жінок

— 6 червня 2019, 11:33

Всього трохи більше, ніж 1500 зайвих кроків на день – і у вас майже вдвічі більше шансів прожити довге і здорове життя.

То скільки ж треба проходити на день, аби не померти передчасно?

Фото pressmaster/Depositphotos

У новому дослідженні професорка медицини Гарвардського університету Аймін Лі поставила собі за мету: з’ясувати, скільки кроків необхідно людині, аби уникнути передчасного старіння організму та смерті, пише The New York Times.

Фітнес-трекери та різноманітні додатки для смартфонів часто радять стандартних 10 тисяч. Вони рахують за кроки усі наші переміщення, байдуже, вправа це чи просто крок від столу до дивану.

Вчена каже, концепція 10 тисяч кроків виникла по суті у 1960-х, разом із брендом японських годинників. Перша назва крокоміра з японської перекладалася саме як 10 тисяч кроків.

Саме тому дослідниця вирішила знайти саме науково обгрунтовану корисну кількість кроків.

Для цього Лі разом із колегами почали моніторити стан здоров’я, звички та спосіб життя літніх жінок.

У рамках дослідження тисячі бабусь упродовж тижня носили на собі портативний монітор активності.

Він відслідковував кількість кроків, які жінка робила щодня за хвилину, але не показував результатів самим учасницям експерименту.

Учасниці досліду також надавали інформацію про свій стан здоров’я та спосіб життя.

Результати дослідження виявилися очевидними:

Жінки, які на день проходили всього близько 2700 кроків, мали більший ризик передчасно піти з життя у період проведення досліду. Натомість, значно менше ризикували пані, які проходили на день 7500 кроків.

Водночас, вченим вдалося знайти межу, за якою ризик передчасної смерті знижувався на 40%, порівняно з жінками, які мало ходять. Це 4500 кроків.

"Ми були дуже здивовані, що така порівняно низька активність буде пов’язана з істотним зниженням смертності", – каже авторка дослідження.

Вона також зазначила, що мало хто з учасниць експерименту ходили інтенсивно або ходив на заняття спортом. Більшість неспішно гуляли. Однак, це ніяк не вплинуло на показники смертності.

Команда вчених, які працювали над дослідом, кажуть, з їхньої роботи не можна зрозуміти, чи будуть такими ж показники для молодих людей або чоловіків. Для цього потрібні додаткові експерименти.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні