Хімічна кастрація педофілів: чому Зеленському не варто підписувати ухвалений законопроект

Хімічна кастрація педофілів: чому Зеленському не варто підписувати ухвалений законопроект

11 липня Верховна рада ухвалила законопроект 6449, який має на меті посилити покарання для тих, хто вчинив злочини щодо малолітніх та неповнолітніх.

Документ пропонує:

  • більшення покарання до 15 років в’язниці;
  • примусову хімічну кастрацію;
  • відкритий реєстр педофілів та зловмисників, які скоїли секс-злочини проти дітей.

У соцмережах та батьківських групах ухвалення такого документу відкрито привітали, однак диявол, як завжди, в деталях.

Що не так з законом 6449? Чому він нашкодить в першу чергу дітям? Пояснюємо.

ЩО ТАКЕ ХІМІЧНА КАСТРАЦІЯ

Кастрація це не видалення пеніса. Це деактивація яєчок (тестикул), які виділяють тестостерон головний гормон, що відповідає за сексуальний потяг у чоловіків.

Раніше практикували хірургічну кастрацію (видалення тестикул) як метод покарання гвалтівників. Наприклад, широко це застосовували у Німеччині та Скандинавії у часи Другої світової війни. В сучасному світі її вже не роблять.

Кастрація – це не видалення пеніса. Це деактивація яєчок. Фото nito103/Depositphotos

Зараз практикують хімічну кастрацію гормональну терапію, яка пригнічує виділення тестостерону.

Фактично хімічна кастрація робить з чоловіком те ж, що і хірургічна: кастрований чоловік має пеніс, у нього може бути ерекція, але його лібідо суттєво знижується. Іншими словами, він не хоче сексу.

У пояснювальній записці до прийнятого закону 6449 йдеться:

"Покарання у виді примусової хімічної кастрації полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають на меті зменшити лібідо та сексуальну активність.

Примусова хімічна кастрація не застосовується до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років".

[BANNER1]

Для хімічної кастрації людина має отримувати ін’єкцію щомісяця або щотримісяці.

Після припинення терапії сексуальний потяг відновлюється.

Але навіть хірургічно кастрований чоловік може мати ерекцію. Чому? Бо тестостерон починає утворюватись в корі наднирників і після кастрації вони частково компенсують відсутність тестикул.

Крім того, не лише наші статеві органи відповідають за статевий потяг: видалення тестикул не впливає на нейротрансмітери в мозку, які грають роль у прояві секс-поведінки.

ХІМІЧНА КАСТРАЦІЯ ГАРАНТУЄ, ЩО ПЕДОФІЛ АБО ҐВАЛТІВНИК БІЛЬШЕ НЕ СКОЇТЬ ЗЛОЧИН?

Ні. Особливо, коли мова йде про секс-злочинців без діагнозу "педофілія".

Проблема сексуальних злочинців не в тестикулах, а в мозку.

"Ґвалтівник, якого кастрували, все ще може становити небезпеку для суспільства.

Він може скоювати злочини руків'ям від швабри, або пляшкою, або просто вбивати та бити своїх жертв", пояснює директорка американського центру лікування сексуальних ґвалтівників Барбара К. Шварц для Washington Post.

При цьому варто розрізняти просто сексуальних злочинців та педофілів.

Педофілія це хвороба, яка потребує лікування.

Це єдина сексуальна девіація, яка лікується хімічною кастрацією.

Педофілів в популяції не багато.

Менш як 5% сексуальних злочинців підпадають під критерії діагнозу "педофілія".

Клінічно доведено, що таким людям хімічна кастрація дійсно допомагає не скоїти повторного злочину.

Кандидатка юридичних наук, експертка-кримінолог Ганна Маляр пояснює: коли депутати проголосували за законопроект 6449, підтримали примусову хімічну кастрацію для всіх обвинувачених у злочинах проти статевої свободи та недоторканості малолітніх.

Всіх – це і здорових, і хворих на педофілію.

Ганна Маляр, кандидатка юридичних наук, експертка-кримінолог

Кримінолог наводить досвід добровільної кастрації у Німеччині: після такого лікування рецидиви у педофілів (повторне вчинення злочину щодо дитини) знизились з 84% до 3%. Це дуже суттєве зниження!

Суспільству вигідно, щоб педофіл сам усвідомив свою небезпеку і з власної волі пішов на кастрацію.

"Варто розуміти, що сексуальний потяг до дитини залежність, яка не покращує життя людини.

Тому до кастрації у розвинутих країнах з хворими на педофілію працює психолог, який пояснює, які переваги пацієнт отримає від цієї процедури. І люди самостійно погоджуються на це.

Якби дивно це не звучало, це робить їхнє життя кращим", пояснює юристка.

Примусова кастрація, яку впроваджує ухвалений в Україні законопроект, може надати нам штучне відчуття безпеки. Насправді її не буде, злочинці часто залишаються небезпечними.

Як показує випадок 54-річного серійного ґвалтівника, кастрація лишила його без ерекції та сексуального потягу, але не позбавила ненависті до жінок.

Медперсонал психіатричної лікарні, де лікували цього чоловіка, зазначає: він досі ворожий до жінок-працівників закладу, став ще більш дратівливим, пасивним та продовжує заперечувати свої психіатричні проблеми.

[BANNER2]

Ще один випадок серійного педофіла також вказує на те, що кастрація не завжди може повністю знищити збочену цікавість до дітей.

Через 6 місяців після хірургічної кастрації персонал лікарні знайшов у його палаті стопку зображень з маленькими хлопчиками. Чоловік відмовився визнавати, що ці зображення належали йому.

ДОРОГЕ ПОКАРАННЯ

У контексті ухваленого в нашій країні законопроекту хімічна кастрація це не лікування, а покарання. А ще радикальний та потенційно неефективний крок, за який доведеться платити нам із вами.

Чому?

По-перше, хімічна кастрація це дорого.

Для прикладу, у Південній Кореї, яка ухвалила закон про примусову хімічну кастрацію у 2011 році, витратити становили 4650 доларів на людину щорічно.

"Препаратів, які необхідні для хімічної кастрації, немає в Україні. Закон 6449 створює нові корупційні можливості для фарми", переконує юристка Ганна Маляр.

Для хімічної кастрації людина має отримувати ін’єкцію щомісяця або щотримісяці. Фото AllaSerebrina/Depositphotos

Також вона додає: справді хворих на педофілію, яким допоможе клінічно-доведене лікування у вигляді добровільної кастрації, не так багато.

"У Німеччині це приблизно 6 людей, які щороку потребують такої процедури.

Це не те, на чому можна заробити гроші, але примусова кастрація всіх типів злочинців відкриває можливості для нових та незаконних фінансових потоків", каже експертка.

По-друге, подобається нам це чи ні, але примусова кастрація здорової людини це порушення її прав. Це не врахували при прийнятті законопроекту.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун пояснює: якщо цей закон вступить в силу, Україна матиме позови до Європейського суду з прав людини.

"А відтак, гроші платників податків будуть витрачати на компенсації ґвалтівникам. Вже зараз очевидно, що це визнають порушенням прав людини", зазначає Супрун.

Ганна Маляр додає, що ця компенсація складатиме 10-15 тисяч євро.

КОЛИ ВІДКРИТІСТЬ ШКОДИТЬ

Ще одна ахіллесова п'ята ухваленого законопроекту відкритий реєстр сексуальних злочинців.

Юристка пояснює, що у цьому пункті дуже багато нероз’яснених нюансів.

"Чому цей реєстр відкритий? Хто буде вносити туди людину? На якій підставі? Поки що запитань більше, ніж відповідей", розповідає Маляр.

Практика відкритого реєстру є у США, але її ефективність під великим питанням, оскільки заводить в тінь велику групу дітей-жертв.

"Йдеться про випадки сексуального насильства в середині сім"ї. Таких випадків більш ніж половина. То ж, у США стали помічати, як жінки, боячись суспільного осуду своєї сім"ї через відкритий реєстр, просто не заявляють в поліцію про факт насильства", – каже юристка.

Більшість дітей, які зазнали секс-домагань, добре знали злочинця. Фото NinaMalyna/Depositphotos

Психолог-спеціаліст в сфері розслідувань злочинів проти дітей Анна Козлова додає:

"За 6 років моєї практики у 98% випадків людина, яка скоїла сексуальне насильство проти дитини, була з найближчого оточення (вітчим, дядько, мамин залицяльник, сусід).

Для того, щоб незнайома особа вчинила сексуальне насильство над дитиною, необхідний певний час, щоб налагодити з нею контакт.

Отож, найбільшу увагу треба приділяти саме найближчому оточенню, особливо особам з девіантною поведінкою (алкоголіки, наркомани, засуджені)", каже вона.

ЩО РОБИТИ ДАЛІ

Поки правова система не вигадала нічого ефективнішого за довгі терміни ув'язнення та лікування. Хімічна кастрація та психотерапія дійсно допомагатимуть тим, кому встановили діагноз "педофілія".

Проте експерти переконують: Україні потрібно ухвалити інший закон.

До закону 6449, який прийняли детутати, у Верховній Раді був зареєстрований законопроект 6607, який має більш сучасний та ефективний підхід до проблеми, пропонуючи:

  • збільшення терміну ув’язнення – до 12-15 років (зараз 8-15);
  • добровільне проходження лікування у вигляді хімічної кастрації;
  • довічне ув'язнення у разі рецидиву;
  • напівзакритий реєстр педофілів.

"Проект 6607 пройшов всі необхідні правові процедури, в тому числі враховує всі необхідні конституційні та антикорупційні вимоги. Проект 6449 ні", пояснює юристка Ганна Маляр.

Юристка додає, що саме цей закон зібрав 28 тисяч підписів під петицією до ВРУ і саме його повинні були ухвалити.

Що робити з уже ухваленим законопроектом 6449?

За словами Маляр, у президента є два вибори: підписати цей документ або ветувати.

Якщо Володимир Зеленський його підпише, це відкине Україну в минуле в контексті прав людини.

"Підписання цього закону серйозний привід для оскарження його в Конституційному суді", каже вона.

[BANNER3]

Також голосування 11 липня поставило парламент у дивне становище: депутати проголосували за обидва законопроекти, які кардинально суперечать один одному.

"Законопроект 6649 взяли за основу. Він набрав 247 голосів. Але за законопроект 6607 також проголосували депутати у першому читанні, 228 голосів.

Це означає, що частина депутатів проголосувала і за примусову, і за добровільну кастрацію. І за відкриті, і за напіввідкриті реєстри. І що робити з цією ситуацією з юридичної точки зору поки під питанням", пояснює юристка і додає: якщо парламент проголосував за більш адекватний законопроект, то він має розглянути його в подальшому незалежно від рішення президента по законопроекту 6449.

Наталія Бушковська, журналістка УП.Життя

Титульна світлина Mizina/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Головне сьогодні