Пес на здоров'я: наукові аргументи, чому вам треба завести собаку

— 29 липня 2017, 10:00

Собака не лише приносить своєму господареві величезну радість, а й зміцнює йому здоров'я. Це підтверджують дедалі більше досліджень.

Дедалі більше досліджень підтверджують, що мати песика - це дуже корисно. Фото liukov/Depositphotos

Так, зокрема, нещодавно вчені підрахували, що власники чотирилапих улюбленців фізично набагато активніші за тих, у кого собаки нема. У середньому на день перші роблять на 2760 більше кроків, що відповідає додатковим 23 хвилинам помірних фізичних вправ.

Про це пише Time із посиланням на Journal of Epidemiology and Community Health.[L]

Учені з Університету Східної Англії та Центру досліджень дієт та фізичної активності при Кембриджському університеті використали дані, зібрані в рамках Європейського проспективного дослідження ракових захворювань та харчування. Вони виділили группу з 3123 учасників віком від 49 до 91 років, приблизно 20% із яких мали собак.

Піддослідних попросили упродовж семи днів носити на собі датчик для вимірювання фізичної активності. Й з'ясувалося, що люди, в кого немає собак, у середньому щодня проводили сидячи на 30 хвилин більше.

"Ми були здивовані, коли з'ясували, що люди, котрі гуляли з собаками, в середньому були фізично активніші та проводили менше часу навсидьки у найхолодніші, наймокріші та найтемніші дні, порівняно з людьми, що не мають собак, у довгі, сонячні та теплі літні дні", - зазначив керівник проекту, професор Енді Джонс.

Власники собак живуть активнішим життям. Фото monkeybusiness/Depositphotos

Як зазначає дослідник, зазвичай людей заохочують вести фізично активний спосіб життя, зосереджуючись на тій користі, котру це принесе їм самим. Але коли людиною рухає турбота про тварину, якій хоч-не-хоч, а треба гуляти, це може виступати ще потужнішим мотиватором. На думку Джонса, вченим варто знайти шляхи використовувати це при розробці нових підходів до пропагування здорового способу життя.

Кілька ж років тому американські дослідники заявили – собака є потужним антистресом не лише вдома, а і в робочих колективах.

Коли ідеться про дітей, то тим малюкам, у чиїх сім'ях є собака, менше загрожує астма. А дорослі, котрі мають песика чи песиків, рідше страждають від гіпертонії, кажуть учені.

Нагадаємо, одне американське подружжя має цікаву сімейну традицію: на кожну річницю свого весілля пара бере собі з притулку ще одного собаку.

Цікаво також:

11 дуже страшних собак, які про це не здогадуються

Собака Лубі вчила команду "сидіти", а навчилася – обіймати людей. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні