Як вибирати, зберігати і чим різати сир. Пояснює експерт

Часом сир у нас асоціюється з перекусом – з’їв із хлібом і ковбасою, аби не бути голодним.
Та для декого сир – ціла філософія.
Ми побували у музеї сиру у Києві та розпитали в екскурсовода Ігоря Дегтяра, як правильно вибирати сир, як зберігати його, щоб не отруїтися, і якими ножами різати – щоб було зручно і красиво.
![]() |
Ігор Дегтяр, екскурсовод |
Як з’явився сир
Про виникнення сиру ходить чимало легенд, розповідає Дегтяр.
Наприклад, вважають, що сироваріння розпочалося ще кілька тисяч років тому.
– Уявіть: 7,5 тисяч років тому хтось пішов у подорож через пустелю, а замість води набрав молока у сумку зі шлунка вівці. Фермент мішечка в поєднанні з пекучим сонцем розділив молоко на сир і сироватку, – додає екскурсовод.
Нібито з цього моменту почалися експерименти з сиром.
![]() |
Копії старовинних газет про сироваріння у музеї |
Як вибрати сир
Просіть, щоб вам дали продегустувати сир, радить екскурсовод.
– Коли ви взяли в руку сир і нажали на нього, він як хлібець, повинен розправитися назад. Це означає, що продукт зроблений з молока, – розповідає чоловік.
Сир має пахнути сметаною або молоком.
– Якщо сир спітнілий, це означає, що у ньому є пальмова олія, – каже екскурсовод.
Ціна теж відображає якість.
– Щоб зробити кілограм сиру, треба 10 літрів молока. Для деяких навіть 17-18 літрів, – додає чоловік.
За його підрахунками, хороший сир повинен коштувати від 150 гривень за кілограм.
Як зберігати сир
Сир в голівці або у вакуумній упаковці можна зберігати місяць, розповідає Дегтяр.
Вдома, за словами чоловіка, сир варто тримати в холодильнику у пергаменті не довше тижня.
– Купуйте завжди шматками, не просіть, щоб вам його слайсували, тому що сир "помре", поки ви дійдете до додому, – додає екскурсовод.
Також треба, щоб він завжди залишався трохи вологим.
– Єдине, що ви можете надовго зберегти, це пармезан.
Він і так з кожним роком свою вологу втрачає, а те, що він досохне у вас в холодильнику, нічого страшного, – розповідає Дегтяр.
Основне правило від гіда – не їсти сир одразу після того, як наріжеш.
Потрібно, щоб сир постояв хвилин 15 і "відкрився". Тільки після цього він буде смачний.
![]() |
Інтер'єр музею |
Як різати сир
У музеї є ціла колекція ножів – усі вони різної форми і мають своє призначення.
![]() |
Це ножі для сирних десертів. Ними зручно відрізати шматок і покласти собі на тарілку.
![]() |
Це ніж для масла, хоча він дуже схожий на ніж для риби. Ним можна наколювати і зішкрібати масло.
![]() |
Це класичний сирний ніж. Він завжди округлий, на кінчиках має зубчкики. Так сир не буде прилипати до леза ножа, пояснює Ігор Дегтяр. Коли відрізаєш сир – потім наколюєш його на зубчики.
![]() |
Сучасний сирний ніж з дірочками. У них збирається кисень, який не дає прилипати сиру до ножа.
![]() |
Ножі без зубчиків для м’яких сирів.
Екскурсовод пригадує, що верхній ніж колись був у кожному гастрономі.
![]() |
Це ложечка для моцарели або фети. Її використовують для сирів в розсолі. Наступний ніж для твердих сирів, як-от пармезан.
![]() |
Ця всі ножі для фондю.
![]() |
Ніж-шприц для розсольних сирів. Нарізаєте, наприклад, фету і наколюєте її шприцом.
![]() |
Це ножі для дегустації.
![]() |
Якщо ви не хочете купувати стільки ножів, аби правильно нарізати сир, Ігор Дегтяр радить придбати універсальний – напівкруглий із зубчиками на кінцях.
Як нарізати сир
Подати красиву акуратну тарілку з сиром часто є складним завданням.
От як відрізати перший шматок, щоб він не був схожим на аплікацію юного аматора?
HuffPost створив ілюстрації, які допоможуть вам правильно нарізати сир.
![]() |
Відокремте товстішу частину та поріжте її окремо |
![]() |
Поріжте на дольки, починачи від середини зверху |
![]() |
Наріжте довгими вузькими дольками, починаючи від вузького кінця |
![]() |
Наріжте кружечками |
![]() |
Ріжте від центру |
![]() |
Починайте різати від центру із вужчого краю |
Як смакує сир
Якщо у вас розбігаються очі від різноманіття сирів або ви не знаєте, який вам буде до вподоби, радимо переглянути гід, який допоможе вам знайти свій улюблений продукт:
Проте Ігор Дегтяр запевняє, що якщо ви не будете дотримуватися строгих канонів у поєднанні сиру та інших продуктів, нічого страшного не станеться.
Єдиною ознакою того, що сир та інша їжа не зіставні – металевий присмак у роті.
Важливо, щоб продукт був не лише смачним, але і корисним.
Катерина Хорощак, УП