Ми навчились логічно говорити 70 000 років тому. Нова теорія, як це сталося

— 8 серпня 2019, 12:00

Членороздільне мовлення – це те, що робить людину унікальним створінням на планеті.

І загадка, як мовлення з'явилось, бентежить розум науковців й будь-якої допитливої людини.

Нові дослідження припускають, що мова з логікою (рекурсивна) з'явилась 70 000 років тому, пише Neuroscience News.

І сприяла цьому поява такої можливості людського розуму як уява.

Ромул і Рем — брати-засновники Риму, на честь яких назвали нову теорію виникнення мовлення. Фото: phototraveller/Depositphotos


"В Алекса є машина. В Алекса, якого ти добре знаєш, є машина. Проста логічна комбінація, де одна одиниця висловлювання вкладається в іншу, називається рекурсія".

А мовлення таке іменують рекурсивним.

Вчені припускають, що для його виникнення мав продовжитись критичний період засвоєння мови, а це стало можливим завдяки генетичній мутації, яка сповільнила розвиток префронтальної кори головного мозку.

Науковці зазначають, що мутація трапилась у двох або більшої кількості дітей 70 000 років тому. Вони мали довго розмовляти між собою.

Автор дослідження, доктор, нейронауковець з Бостонського університету Андрей Вишедський з колегами довго вивчав розвиток уяви у дітей.

Вони виявили, що діти, які не чули повноцінної людської мови в ранньому дитинстві, не могли розвинути те, що називають префронтальний синтез, або можливість зіставити уявно два предмети.

"Для того, щоб зрозуміти важливість префронтального синтезу, варто послухати два речення: "Собака вкусила друга" та "Друг вкусив собаку".

Недостатньо лише знання лексики та граматики, щоб зрозуміти різницю між цими реченнями. Для цього людина має вміти протипоставити два об'єкти: собака та друг", – каже доктор.

Без цього людині важко зрозуміти значення прийменників, які пояснюють місцерозташування об'єкта.

Згідно з математичною моделлю, розробленою Вишедським і його командою, подовження розвитку префронтальної кори дозволило дітям опанувати префронтальний синтез, що призвело до розвитку мовлення та уяви.

Нова теорія отримала назву "Ромул та Рем", на честь легенди про братів-засновників Риму, яких виховала вовчиця.

Автор теорії – нейронауковець з Бостонського університету Андрей Вишедський.

Роботу опублікували у журналі Research Ideas and Outcomes (RIO).

Багато археологічних знахідок переконали палеоантропологів, що мовленнєвий апарат був схожий на апарат сучасних людей вже 600 000 років тому, коли люди (Homo Sapiens) ще не відокремились від неандертальців.

Отож, вже тоді люди теоретично могли успішно комунікувати між собою.

Але з іншого боку, плоди людської уяви, такі як малюнок, ритуали поховання, костяні голки з вушком для нитки та будівельні конструкції з'явились не раніше, ніж 70 000 років тому.

Проміжок у пів мільйона років між появою комунікації та народженням уяви – це те, що давно збивало дослідників з пантелику.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні