Як в Україні слідують за світовим трендом відповідального татівства

Як в Україні слідують за світовим трендом відповідального татівства

8 із 10 чоловіків похилого віку шкодують, що в молодості приділяли дітям мало часу та уваги. А як приділяти більше? В цьому матеріалі розповідаємо, як стати більш залученим татом вже сьогодні.

Справжній тато – той, який заробляє гроші і годує свою сім’ю? У цьому переконані 65% українських татів, за даними дослідження Фонду ООН у галузі народонаселення.

Приблизно така ж кількість чоловіків стверджує, що зміна підгузків – виключно жіноча справа.

Подібні переконання часто приводять до того, що малюк виростає під опікою мами. А на тата дивиться, як на гостя, який на вихідних ходить з ним гуляти.

Але чи достатньо дитині тих кількох годин з татом? Чи достатньо їх самому татові?

Постійно зайнятий тато втрачає можливість спостерігати за життям і ростом дитини й брати в ньому активну участь.

В результаті, через кілька років може не знайти спільної мови зі своїм вже підлітком чи, ще гірше, почути докори на свою адресу.

Мовляв, "де ти був раніше зі своїми порадами й настановами"? Тому ставати залученим татом варто з перших днів життя дитини.

"Перші три роки малюка надзвичайно важливі. І саме від рівноцінної участі тата й мами залежить його майбутня впевненість й успішність. Також ви даєте приклад повноцінних правильних стосунків", – каже Наталія Кошовська, програмна аналітикиня Фонду ООН у галузі народонаселення.

Як це зробити? Самому проявляти ініціативу в догляді за дитиною і знати хто її друзі, вчителька, педіатр.

Цікавитися життям дитини і показувати цей інтерес, навіть якщо ви не можете бути поряд. Зараз у всіх є можливість підтримувати контакт хоча б телефоном.

Тож де б ви не були, використовуйте її. Навіть найбільш зайняті тати знають, що емоції від спілкування зі своєю дитиною не порівняти з жодною робочою зустріччю.

Сім’я – це про рівну участь у її житті, прийнятті рішень і вихованні дітей, а разом вдвічі легше, наголошують творці соціального проекту для подружніх пар "Щастя у 4 руки".

Тренінг для місцевих ГО у Донецькій та Луганській областях, які займаються просування відповідального татівства у своїх громадах

Це не обов’язково означає жорсткий поділ сімейних обов’язків типу: ти з дітьми по вівторках, а я по суботах.

Мова скоріше про здатність домовлятися одне з одним і бути гнучкими.

До прикладу, дружина готує вечерю, а чоловік пропонує помити посуд. Чи чоловік забирає дітей на прогулянку після роботи, даючи можливість дружині відпочити.

Такі компроміси йдуть на користь усім членам сім’ї і роблять шлюб міцнішим.

Ідеї для татів

Цьогоріч в Україні стартували тренінги та грантові можливості для громадських лідерів щодо створення спільнот для татів.

Їхня мета – допомогти українським татам більше та якісніше проводити час зі своїми дітьми. І тим самим будувати з ними міцні довірливі стосунки.

Такі спільноти започатковуються в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

У світі є вже багато успішних історій таких татівських спільнот. До прикладу, так званий "ПапаЗал" в сусідній Білорусії.

Це по суті той же дитячий майданчик, але закритого типу. Тобто дітки граються в спортзалі. Цікаво, що мамам вхід суворо заборонений.

Це час і простір виключно для татів і їхніх малюків. Проект почався з ідеї і виріс уже в цілий рух, який охопив всю країну.

В Україні теж є подібні приклади, коли спорт об’єднує татів і дітей.

Батьківський клуб у Києві організовує одноденні турніри "Тато-футбол". Тут діти й тати грають у змішаних командах.

Голи, забиті татами, не враховуються. Тобто мова не стільки про змагання між командами (чи татами), як про спільне заняття дорослих та їхніх дітей. Врешті, з татами можна не лиш м’яча ганяти, але й танцювати.

Як от під час флешмобу "Тато, танці і малята", організованому Фондом ООН у галузі народонаселення з нагоди Дня Тата.

А як щодо велосипедних чи піших прогулянок? Походів в гори чи риболовлі?

Усі ці активності можна розділити зі своєю дитиною. І вона буде вам вдячна за цей досвід.

У Сполучених Штатах уже 13 років поспіль успішно діє кампанія "Тати, підіть з дитиною до школи".

Так татів заохочують не лише відвести своє чадо до школи, але й познайомитися з його життям там. Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні пропонує татам проводити уроки для класу своєї дитини, розповідати про свою роботу чи хобі або влаштовувати спільні сніданки.

Ці ідеї вже до кінця цього року втіляться у Донецькій та Луганській області. А з 2020 року Фонд допоможе створити татівські спільноти в інших областях України також.

Увага тата є безцінною для дитини.

Так само час, проведений зі своїм малюком, є безцінним для тата. Наталія Кошовська наголошує:

"Якщо ви, як батько, хочете стати важливою фігурою в житті вашої дитини, то починати варто з пелюшок. Не чекайте поки ваша дитина виросте. Навіть якщо у колі ваших друзів наразі тато мало спілкуються зі своїми дітьми, це не має зупиняти вас від того, щоб проводити більше якісного часу з дитиною. Саме ви можете стати тим першим "криголамом", за яким "підтягнуться" інші тати".

Отримати більше інформації про проєкт "Щастя у 4 руки" можна тут: zags.org.ua

Дізнайтеся більше про кампанію #суперТАТОможе від UNFPA Ukraine: сексуальна освіта, підтримка дитини, психологічні аспекти татівства та перша допомога. Більше тут: UNFPA

За підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні спільно з ГО "Інтерньюз-Україна" у рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Реклама:

Головне сьогодні