Тест

5 речей, які свідомі чайлд-фрі хочуть розповісти кожному

Рішення не народжувати дітей – відповідальне і непросте.

Проект гендерної соціологині Емі Блекстоун аналізує, як саме люди приходять до нього, пише The Huffington Post.

Зазвичай результати опитувань рідко проводять межу між свідомо бездітними родинами й тими, хто не може мати нащадків через стан здоров'я, але дослідниця сподівається, що її розробка поставить під сумнів загальне уявлення про обов'язкове батьківство і звільнить простір для вибору.

"Зараз дівчатка в основному, але загалом і хлопці теж, ростуть з уявленням про те, як матимуть своїх дітей, – пояснює Емі Блекстоун. Але якщо ми поставимося критичніше до питання, кожен матиме можливість робити правильний для себе вибір".

Соціологиня опитала 31 людину – 21 жінку й 10 чоловіків. 29 із них свідомо відмовилися від батьківства.

Емі Блекстоун питала у своїх респондентів як і чому вони прийшли до такого рішення, які відгуки отримували від інших та що самі думають із цього приводу.

Вчена зробила висновок, що такий вибір – не раптовий. Постійний діалог щодо проблеми відсуває на другий план критику людей-чайлдфрі, як егоїстичних чи легковажних.

За розповідями учасників свого дослідження соціологиня назвала 5 спостережень, які дозволяють подивитися вглиб питання.

Імена всіх опитаних – змінені.

Рішення не народжувати дається непросто

"Я думаю, усі, хто вирішив бути чайлд-фрі, пройшов через тривалий процес прийняття рішення, тому що кожні стосунки, у які ти вступаєш, особливо романтичні, передбачають народження дітей. А ти твердо вирішуєш не мати їх", – розповідає Джанет.

"Це не вибір на зразок "Окей, сьогодні той день, коли мені не хочеться мати дітей"… Це вибір, над яким потрібно працювати", – ділиться Ейпріл.

Люди дізнаються багато про батьківство – їм подобається

"Я ріс із думкою, що діти у мене будуть. Одружуся і вони з'являться. Але я маю двох старших сестер і помітив, що вони відклали народження дітей на тривалий час. Тож мені стало зрозуміло, що є вибір.

Згодом дві молодші сестри незаплановано завагітніли, і я спостерігав, як це змінило їхні життя. Вони та їхні партнери не мали хорошої роботи, втратили час на себе і тільки зараз, через 20 років, починають жити своїм життям.

Поступово прийшов до думки: "Так, я не думаю, що хочу дітей", – пригадує Стів.

Рішення не народжувати дітей – відповідальне і непросте, вважають учасники соціологічного
дослідження проблеми батьківства. Фото photography33/Depositphotos

Екологічні й соціальні проблеми – важливі для жінок

"Не мати дітей – відповідально. На відміну від сліпого наслідування очікувань суспільства, життя чайлд-фрі означає прийняття до уваги багатьох супутніх факторів.

Я займалася кемпінгом майже тиждень і спостерігала, наскільки багато сміття після себе залишали родини з дітьми. Я говорю про прийнятні рівні забрудення", – зауважує Ейпріл.

"Насправді я просто турбуюся про наш світ. Заглиблюючись у соціальні аспекти, я дійсно думаю, що він зараз проти народжування.

У сучасному соціальному розподілі суспільства мати дітей – не дуже правильне рішення. Їх просто не вдасться виростити здоровими", – говорить Кейт.

У чоловіків – особиста мотивація

"Відсутність дітей – очевидний висновок. Я хочу мати можливість подорожувати, робити те, чого не зможу з малими… І це раціональне розуміння того, як батьківство вплине на решту твого життя", – аналізує Стів.

Чайлд-фрі більше осмислюють, що таке бути батьками

"Рішення людей, які не народжують, більш осмислене, ніж вибір мати дитину. Воно невипадкове, поважне, етичне й дійсно чесне та справедливе.

Для багатьох – правильне", – наголошує Боб.

"Я хотів би, щоб більше людей обирали подумати про це. Маю на увазі, щоб це було нормою – вирішити мати чи не мати дітей", – розповідає Тоні.

Вас також може зацікавити:

Вчені спробували пояснити, чому декого так обурюють чайлдфрі

Чайлдфрі живуть довше за "дітних"? Наука пробує дати відповідь

Життя без дітей: чайлдфрі по-українськи

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.